Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пъти се ползва еднократна бръсначка и защо да не ползвате мъжка?

18 октомври 2024, 15:00 часа

С еднократните бръсначки можете да се бръснете два пъти, максимум три пъти, но това не е препоръчително. Бръсначите за еднократна употреба са предназначени за еднократна употреба, така че качеството на бръснене ще се влошава всеки път. Повтарящата се употреба може да доведе до по-бързо затъпяване на остриетата и да увеличи риска от дразнене на кожата.

 

Как да разберете дали бръсначът ви е тъп

Още: Кои странни симптоми на менопауза рядко биват забелязвани и идентифицирани като такива?

·       Трудно бръснене: Бръсненето на космите изисква повече усилия.

·       Появили са се раздразнения или порязвания.

·       Има дискомфорт и усещане за парене по време на бръснене и след това.

 

Още: Сменете самобръсначката си! Старото ножче може да ви навреди.

Защо не трябва да бръснете краката си с мъжка самобръсначка

На първо място, самобръсначката е артикул за лична хигиена. Затова не се препоръчва да използвате машината на някой друг, дори ако това е съпруг, брат или син. Освен това, мъжките бръснчки имат по-агресивни остриета и са предназначени за груби косми по лицето. Бръсненето на деликатната кожа на жената с мъжки бръснач може да причини раздразнение и порязвания.. Дамските ножчета са по-меки, а машинките имат специална форма за лесно бръснене на краката или подмишниците. В допълнение, модерните системи за бръснене съдържат овлажняваща лента, с различен състав.

 

Какво се случва, ако се бръснете на сухо?

Още: Защо НИКОГА да не държим самобръсначката в банята

Сухото бръснене може да доведе до дразнене на кожата, порязвания и врастнали косми. Ето защо, за да защитите кожата и да улесните процеса, се препоръчва използването на крем за бръснене. В някои случаи можете да използвате сапун , но той няма да осигури същото ниво на хидратация и защита като специализираните продукти, което също увеличава риска от дразнене.

Между другото, някои производители посочват върху опаковката на сапуна или душ гела, че може да се използва за бръснене. Ако сте фен на универсалните продукти, търсете продукти с подобна марка.

 

Както вече споменахме, много бръсначки имат овлажняващи ленти. Могат ли да заменят продуктите за бръснене?

Просто трябва да прокарате машината по кожата в желаната зона, като се уверите, че лентата е в контакт с кожата. Въпреки това, ефектът от овлажняващите ленти може да варира от човек на човек и много зависи от типа кожа и индивидуалните предпочитания. Затова е препоръчително все пак да използвате гел или пяна за бръснене.

Бръсненето е интимен хигиеничен процес. Затова се препоръчва да изберете система за бръснене, продукти и бръснене след това индивидуално, въз основа на вашия тип кожа, състояние и нужди. Освен това могат да възникнат алергични реакции към някои продукти за бръснене.

 

Правехме го погрешно. Как наистина да обръснете краката си

Знаем, че трябва да обръснете краката си отдолу нагоре, срещу растежа на косата. Но експерти казват, че това е голяма грешка.

Когато се бръснете срещу посоката на косъма, острието повдига космите и ги отрязва по-близо до корена. Но това може да накара някои косми да започнат да растат под кожата.

 

Дразнене след бръснене

За да се преборите с раздразненията след бръснене, е препоръчително да поставите компрес с лед или да нанесете успокояващ продукт за след бръснене като алое вера или специален балсам.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес