Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е на 25 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

24 октомври 2024, 23:23 часа

На 25 октомври, според църковния календар, се почитат мъчениците Маркиан и Мартирий, както и монасите Мартирий, дякон и Мартирий Затворник.

Какъв църковен празник е 25 октомври?

Мъчениците Маркиан и Мартирий пострадали за християнската вяра през 4 век. Те са служили в главната катедрала на Константинопол. Маркиан бил четец, а Мартирий - иподякон. Двамата били помощници на патриарх Павел Изповедник. Когато арийските еретици убили патриарха и катедрата му била предадена на еретика Македоний, започнало преследване на християните.

23 октомври - какъв празник е, традиции и обичаи

Маркиан и Мартирий са били сред първите пострадали. Отначало еретиците се опитали да ги привлекат на своя страна с ласкателства, злато и високи постове. Но когато разбрали, че усилията им са напразни, започнали гонения срещу служещите в Христовата църква. Маркиан и Мартирий остават верни на учението на Исус Христос, за което са публично екзекутирани. По-късно, по заповед на светия епископ Йоан Златоуст, мощите на светците са пренесени в специално построен храм. 

Малко са запазените сведения за живота на монах Мартирий, дякон - другият светец, чиято памет се почита на 25 октомври. Известно е, че той е живял през 13-14 век и е служил в Киево-Печерската лавра. За голямата си чистота и постнически подвизи той получил от Бога дара на чудотворството. Господ се смили над всички, за които Мартирий се молил и всеки получил това, което монахът поискал. Светецът също знаел как да прогонва демони от хората. Монахът е погребан в Далечните пещери на Киево-Печерската лавра.

През 13-14 век е живял и монах Мартирий Затворник. За живота и подвизите му се знае твърде малко. Светецът е споменат за първи път в списъка на светците в Далечните пещери на Киево-Печерската лавра през 1795 г. - „Преподобни Мартирий, почиващ в уединение“.

Поличби, свързани с празника

По знаците на деня можете да разберете какво ще бъде времето, зимата и реколтата:

  • ако има мъгла сутрин - очаквайте затопляне;
  • ако има гръмотевици на този ден - зимата ще е снежна и топла;
  • ако има много звезди на небето - очаква се богата реколта от грах;
  • ако звездите са ярки, скоро се очаква мразовито време, а ако са слаби, ще бъде топло.

В народния календар 25 октомври е празникът Дядови задушници, денят, в който се почитат починалите роднини. По това време може да вали дъжд или сняг - вярва се, че природата плаче за онези, които вече не са живи.

Какво не трябва да правите днес, 25 октомври

На църковния празник 25 октомври, както и на всеки друг ден, църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, осъждането и клеветата, мързела и се противопоставя на алчността, завистта, отмъщението и отчаянието.

Забранено е да отказвате помощ и милостиня, да се смеете силно, да се забавлявате, да организирате шумни партита, а също така да си спомняте с лошо за мъртвите.

Какво можете да правите на 25 октомври

В молитви към светиите на православния празник  на този ден вярващите се молят за укрепване на вярата, изцеление от тежки болести, подкрепа и съвет в трудни ситуации. Освен това светиите Маркиан и Мартирий се считат за покровители на адвокатите и нотариусите.

Според народната традиция на 25 октомври в стари времена е имало традиция да се ходи на гробищата, за да се почетат починалите роднини и близки и в навечерието на зимата да се почистят гробовете им. Счита се за добро дело да се почисти поне още един изоставен гроб. У дома можете да запалите свещ и да се помолите за мъртвите, ако е възможно - дайте милостиня или помогнете на нуждаещите се.

Какъв църковен празник е на 22 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес