Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако спите с контактни лещи?

12 август 2024, 14:33 часа

Най-често контактните лещи са предназначени за 8-12 часа носене, след което трябва да дадете почивка на очите си. Защо не можете да останете с лещите през нощта? Какви могат да бъдат последствията за очите и има ли изключения от правилата?

Ако човек редовно използва ежедневни многократни контактни лещи, които се считат за най-популярните, тогава той трябва стриктно да спазва едно правило - да ги слага сутрин и да ги сваля вечер. У дома вече можете да използвате очила, за да осигурите почивка на очите си.

Цветните контактни лещи могат да увредят зрението

Възможно ли е да спите с контактни лещи?

Двата основни проблема, които възникват при спане с лещи, които не са предназначени за тази цел, могат да бъдат инфекции и кислороден глад на роговицата.

Какви последствия може да има за очите?

По време на сън микроорганизмите могат да навлязат в пространството между лещата и окото.  Това е благоприятна среда за размножаване на бактерии, което води до риск от възпаление на роговицата (кератит) или лигавицата (конюнктивит).

В допълнение, нашата роговица е бедна на кръвоносни съдове, нейното изхранване и аерация се извършват главно чрез течността, намираща се вътре в окото. Ако се появи допълнителен слой между повърхността на окото и клепачите, какъвто е лещата, метаболитните процеси се забавят, тъканите започват да изпитват кислороден глад - настъпва хипоксия. Това може да доведе до помътняване на роговицата.

Ако човек спи с дневни контактни лещи, тогава рано или късно е по-вероятно да се сблъска с кератит - възпаление на роговицата. Това е опасно, защото роговицата ще стане мътна, което може да доведе до пълна загуба на зрението.

При тежки случаи е необходимо не само лечение с капки, но и сложна и скъпа операция – кератопластика (подмяна на повредената роговица на пациента с прозрачна на донор).

Не можете да си легнете дори с меки ежедневни контактни лещи, които практически не се усещат върху очите ви.

Могат ли контактните лещи да навредят на зрението ви?

Първо, лещите изсъхват през деня, те трябва да бъдат отново овлажнени и почистени. Те трябва да бъдат потопени в специален разтвор.

Хидрогелът и силикон-хидрогелът имат много ниско ниво на газопропускливост - именно това свойство позволява проникването на кислорода. През деня, когато окото е отворено, има достатъчно аерация, но през нощта затвореният клепач ще ограничава достъпа на кислород до окото.

Ежедневните лещи трябва да се свалят не само преди лягане, но и в други случаи: кога си взимате душ, преди да посетите сауната или басейна, когато лигавицата на окото е силно раздразнена.

При някои хора носенето на меки контактни лещи причинява сухи и раздразнени очи. В този случай офталмолозите препоръчват очила или лазерна корекция.

Има специални лещи, позволяващи преспиване с тях и това са единствените, с които е позволено преспиването без сваляне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес