Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е Свети Валентин и как да го празнуваме

09 февруари 2023, 14:56 часа

Ухание на рози, аромат на свещи и вкус на шоколад. Навсякъде виждаме червени балони, плюшени играчки, кутии за подаръци и много, много сърца. Ясно е, че идва най-романтичният празник в годината Денят на влюбените. Всеки, който е намерил своята половинка, иска да засвидетелства любовта си с подарък. Какво обаче повелява традицията и има ли изобщо такава? От къде произлиза празникът на Св. Валентин и как се празнува в различните краища на света? Кой е най-подходящият подарък за Деня на любовта?

Произходът на празника Св. Валентин и от къде идват валентинките?

Обичайно всеки празник носи своите легенди. Денят на Св. Валентин не прави изключение. За произходът му няма точна информация, поне според историческите документи. Няколко истории обаче се пренасят във времето. Най-романтичната може би сред тях е легендата за римския свещеник Валентин. През 60-те години на III век римския император Клавдий II забранил всички бракове. Той вярвал, че ако нямат семейство, мъжете ще бъдат по-склонни да се присъединят към неговата армия и ще бъдат по-добри войници. Свещеник на име Валентин пренебрегнал забраната и правел тайни бракосъчетания на влюбените двойки, за да бъдат свързани заедно пред Бог. С това си навлякъл гнева на императора и бил осъден на смърт. Валентин бил хвърлен в тъмница и подложен на мъчения. През това време обаче се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Вечерта, преди екзекуцията си на датата 14 февруари, той изпратил бележка до момичето подписано „от твоя Валентин“. През 496 г. папата на Римокатолическата църква обявява Валентин за светец, а датата за негов празник.

Валентинките се появяват през Средновековието, като историята е много идентична. През 1415 г. херцогът на Орлеан, бил хвърлен в затвора. Там той прекарвал времето си пишейки романтични стихове, посветени на съпругата му, която по това време била във Франция. Писмата са запазени и до днес в кралските документи в Британския музей. Те се считат за първите валентинки – израз на искрената и силна отдаденост на любимия човек. Масовото разпространение на валентинките обаче се случва далеч по-късно. Едва през XVII век влюбените започнали да си разменят картички, с които да изразяват чувствата си. Появил се дори кодиран език за писане на писма. Едни използвали специфичен начин на прегъване, така че валентинката да може да се прочете само по определен начин. Други използвали цветя, като всяко цвете в букета означавало нещо. В средата на XIX век в САЩ започнало отпечатването и на първите търговски картички с любовни послания.

Как празнуват Денят на Влюбените по света?

Празникът на Св. Валентин постепенно навлезе в живота на хората не толкова като религиозен, а по-скоро като светски. Този ден, представители на различни култури и вероизповедания използват, за да поздравят най-близките за тях хора. И ако в някои страни този ден е за любовта между двама души, в други, като Финландия и Естония, се чества Деня на приятелството. А трети пък са изградили съвсем различни обичаи.

Италия - страната прославила се с най-романтичните места за двойки и мъже, разбира се. Там се празнува повече като Пролетен фестивал. През този ден двойките прекарват време заедно на открито – разхождат се в красиви градини, паркове. Традицията там е всяка двойка да заключи любовта си с катинар за мост или парапет и да изхвърли ключа. Във Верона – градът на Ромео и Жулиета – празникът трае цели 4 дни и е съпроводен от концерти, фенери във форма на сърце, състезание по писане на любовни писма.

В Германия празникът се отбелязва като влюбените празнуват в заведение или уединено. Традиция е обаче да се подарява букет с 12 цветя. Всяко цвете има свой романтичен намек.

Стар обичай в Чехия е на Деня на влюбените, двойките да се целунат под черешово дърво. Смята се, че това ще им донесе любов през цялата година.

Денят на влюбените в Бразилия се празнува на 12 юни. Причината е, че през февруари там е Карнавалната седмица, която е от най-големите събития в страната.

Един от най-интересните обичаи за празника е именно в Япония. Там, на 14 февруари единствено жените подаряват подаръци. Нежният пол се счита и за по-свенлив, поради което им се предоставя специален ден и възможност да покажат чувствата си. Ако жената обича мъжа, задължително включва и специален шоколад Honmei-choco – символ на любовта. Да върнат жеста, господата могат да направят подарък на половинките си месец по-късно, на датата 14 март.

В Уелс е прието на Деня на влюбените на дамите да се подарява лъжица. Традицията, произлиза от моряците, които издълбавали сложни орнаменти върху дървени лъжици, за да ги поднесат на своите любими. Всеки орнамент имал специална символика.

Обичай, подобен на Коледа, съществува в графство Норфлок, Англия от XIX век. Вечерта на Св. Валентин, пристига Мистър Джак Валантайн. Той успява тайно и бързо да остави подаръци пред прага на къщата за цялото семейство, а понякога просто звъни и бяга.

В Саудитска Арабия да се празнува Свети Валентин е забранено за мюсюлманите. В магазините там е не е позволена продажбата на червени рози и сладки изделия във формата на сърца. Счита се, че празникът подтиква младото поколение към грях.

В България Денят на влюбените се застъпва с друг празник Трифон Зарезан. Това обаче дава повод за обединението им в Ден на любовта и виното. Така хората, които нямат половинка на празника, имат извинението да си пийнат някоя друга чашка в повече.

Какво се подарява на Св. Валентин + няколко идеи?

Традицията за романтична вечер се е установила като време прекарано у дома с домашно приготвена храна, горящи свещи, бутилка вино и червени рози. Но ако искате да внесете нотка разнообразие, онлайн магазинът Оzone.bg дава огромно разнообразие от интересни предложения за подарък за Св. Валентин със страхотни отстъпки.

Ето и няколко идеи. Цветята, например, можете да замените с подходяща книга, подписана с ваше романтично послание или да изберете такава с поеми. Допълнете с романтична музика. Ако не сте изкусен майстор на гурме кухнята, можете да си направите кино вечер пред телевизора като изберете любимите си филми. Вашата половинка прекарва дълго време с плейстейшъна си? Чудесно, покажете колко държите на него като се включите с някоя зрелищна игра или гейминг аксесоар.

А за нея? Поглезете я с желан комплект за красота или уред за лична грижа. За тези, които не си представят ежедневието пред телевизора и свързват любовта със спорта, със сигурност биха се зарадвали на нов фитнес уред и все пак да бъде в духа на празника – спортен екип за двойки.

Хубаво е да прекарваш време с най-любимия човек. Още по-хубаво е, когато семейството се увеличи и любовта приижда дори от най-малките същества – децата. За тях всеки празник е повод за щастие, за малко време прекарано с мама и татко и разбира се, нова интересна играчка. Как да прекарате Св. Валентин с деца? Изберете забавна настолна игра или се отдайте на семейно подреждане на пъзел. Включете и най-добрите приятели. Любовта е, за да се раздава. Оскар Уайлд е написал „Единственото, което никога не ни достига, е любовта. Единственото нещо, от което никога не даваме достатъчно, е любовта“.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес