Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е нормалната телесна температура за възрастните хора?

19 октомври 2024, 20:00 часа

Вероятно знаете, че нормалната температура за различните животински видове и за хората е различна, но наясно ли сте, че тя зависи и от възрастта и границите варират дори при един и същи вид? Добре е да знаете това, както и каква е нормалната ви температура според възрастта ви, за да избегнете излишни прегледи и посещения на лекарския кабинет, оплаквайки се от температура, която може да се окаже нормална за възрастта. Нормалната телесна температура при възрастните и при децата се различава, но малцина са запознати с този факт. Показателите на термометъра са важни, тъй като температурата е индикатор, че е нужна лекарска помощ за определяне на причините за нея и последващо лечение. Нормалната телесна температура за възрастните хора се различава от тази за децата, което налага информираност по темата и проучване по въпроса – особено важни в сезона на настинките и грипа, протичащ с висока температура.

Нормалната телесна температура – каква е тя?

Температурата може да варира и въпреки това да е нормална. Влияние оказват както фактори като общо здравословно състояние, активност, време от деня, през което се прави измерване на температурата, както и възрастта – един от най-важните фактори за определяне на нормалната телесна температура. Докато обикновено за нормална се приема температурата между 36 и 37 градуса, редица фактори могат да влияят върху нея, тя да варира и въпреки това да  продължи да бъде нормална.

Още: Тези чайове свалят температурата и стимулират имунитета

Какво влияе на температурата?

Температурата се регулира от хипоталамуса. Върху нея влияят редица фактори, сред които:

  • Възраст – колкото повече натрупвате годинки, толкова по-трудно ще ви бъде да регулирате температурата си, по-застрашени ще бъдете и от прегряване през  лятото, поради което на възрастните хора се препоръчва да не излизат в най-горещите часове от деня, тъй като риска при тях от топлинен и слънчев удар е много по-висок, отколкото при младите.
  • Време от деня – сутрин температурата се очаква да бъде най-ниска, а следобед – най-висока. Ето защо температурата обикновено е най-повишена следобед и вечер, когато ако страдаме от треска или висока температура, която е следствие от хронично или остро заболяване, ще се чувстваме най-силно неразположени в късния следобед и вечер.
  • Приемът на медикаменти – те влияят различно на температурата – едни я повишават, а други я намаляват. Това са странични ефекти от приема на някои медикаменти, тук не обсъждаме ролята на лекарствата за понижаване на високата температура и тяхното въздействие.
  • Физическата активност – движите ли се? Ако да, то вероятно се и потите, за да може чрез потта тялото да регулира температурата, да се охлади и да не прегрее. Движението обаче, когато е усилено, тоест значителната физическа активност може да доведе до повишаване на температурата най нормалните граници за кратко време, без да е това патология. Валидно е и обратното – престоят през зимата вън без движение води до понижаване на телесната температура – със сигурност сте чували за хипотермията. https://taking.care/blogs/resources-advice/normal-temperature-for-elderly

 

Още: Ето как да разберете дали всичко е наред с хормоните ви с помощта на обикновен термометър

Известно е и че по-стари проучвания по темата каква е нормалната телесна температура за възрастните хора сочат 36.9-37 като нормална такава, то новите изследвания сочат, че идеалната температура реално е около 36.6 и че температура над  37 може да бъде твърде опасна за здравето и далеч  не може да се счита за нормална. Наричат я субфибрилна и считат, че зад нея се крие причина – скрито забояляване.

 

Кои възрастови групи са най-чувствителни към промените на температурата?

Докато здрав човек в разцвета на силите си може дори да не усети, че има температура по-висока от нормалната, то здравето и дори живота на някои възрастови групи са сериозно застрашени от повишаването или спадът на температурата. Такива са:

Още: При пуснат климатик: как да определим подходящата стайна температура в жегите?

- бебетата и малките деца, които трудно поддържат и регулират телесната си температура, хипотермията може бързо да доведе  до сериозни  здравословни проблеми и риск за живота при тях, както и прегряването,

- възрастните хора, които са застрашени от прегряване, тъй като не съумяват да регулират сами температурата си в жегата, както и от преохлаждане и хипотермия по същата причина, като особено застрашени от прегряване са пациентите с високо кръвно налягане и тези, работещи в гореща среда. Приемът на адекватни количества вода през горещите месеци от годината, носенето на шапка и подходящо облекло, избягване на престоя на открито в най-горещите часове от деня, топлите дрехи през зимата, качествената храна и движението в студените дни вместо престоят на едно място, ако се налага чакане и стоене на студа, са най-верният път към поддържане на температурата на възрастните хора нормална и предпазване от прегряване и преохлаждане, които могат да са пагубни за хората над определена възраст.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес