Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от акнето бързо

14 октомври 2024, 21:00 часа

За съжаление пъпката се нуждае от време, за да узрее и да изчезне, така че няма как да я премахнете за няколко часа. Но процесът може да бъде ускорен. За тази цел са подходящи такива средства.

Средства с бензоил пероксид

Най-добрият начин за бързо отстраняване на пъпка е да приложите средство за отстраняване на петна с бензоилпероксид, например гел или крем. Концентрацията може да бъде 2,5, 5 или 10 %. Това вещество убива бактериите, ексфолира кожата, намалява себума и разтваря черните точки, така че е подходящо както за SOS помощ, така и за редовна грижа. Това не означава, че гнойната пъпка ще се разтвори за 10 минути, но определено ще мине по-бързо.

Още: Каква е разликата между цирей и пъпка?

Но внимавайте с нанасянето на едно и също място - може да пресушите кожата. Ето защо, ако някъде пъпките се появяват особено често, е по-добре да изберете препарат с по-ниска концентрация.

Масло от чаено дърво

Това етерично масло помага срещу възпалението, ако е насочено към пъпката, но някои хора са алергични към това средство. Ето защо, ако искате да опитате този метод, е по-добре да практикувате предварително, а не преди важно събитие - алергичната реакция ще привлече повече внимание, отколкото акнето. Също така не трябва да мажете с масло увредената кожа, за да не предизвикате дразнене - контактен дерматит.

Цинкова болтушка

Още: Прочети това преди да изстискаш пъпката

Това е евтино средство, което изсушава възпалението и убива бактериите. Основният компонент е цинков оксид. Той не се разтваря, затова преди да го използвате, трябва да разклатите сместа - оттам идва и името. Понякога тя съдържа и други вещества, например антибиотици, които също не само убиват бактериите, но и имат противовъзпалителен ефект. Този разтвор се нанася точка по точка с помощта на памучен тампон, след което течността изсъхва и върху пъпката остава прах, който може да се остави дори за една нощ.

Какво ще ви помогне да направите пъпката по-малко забележима

Ако предложените по-горе начини не са помогнали толкова, колкото бихте искали, по-добре е да се съсредоточите върху маскирането, отколкото върху по-нататъшни експерименти. Резултатът поне ще може да се предвиди. Опитайте тези средства за защита.

Лед

Още: Тази изненадваща съставка ще ви отърве от черните точки

Той няма да помогне за премахване на гнойната пъпка, но малък ефект от охлаждането все пак има. Ако приложите увито в плат кубче лед към възпалението, зачервяването и подуването може временно леко да намалеят.

Грим

Коректорът и сръчните ръце могат да направят пъпката много по-малко забележима. Това не е най-добрият начин, но понякога няма друг начин. Не искате да използвате същата четка, която използвате обикновено. Нанесете продукта с памучна пръчица, за да избегнете внасянето на нежелани микроорганизми в мехура.

Друг вариант да скриете пъпката е да я превърнете в бенка с помощта на молив за вежди. Залепянето на пъпката, разбира се, не е много полезно, но определено е по-добро от брането.

Какво е малко вероятно да ви помогне да се отървете от акнето

Жалко е, че в най-добрия случай методът ще бъде неефективен, а в най-лошия - ще разруши кожата още повече. Жалко е, че в най-добрия случай методът ще бъде неефективен, а в най-лошия - ще развали кожата още повече.

Паста за зъби

Въпреки че пастата за зъби може да съдържа вещества, които се борят с микробите и изсушават кожата, не е необходимо продуктът да се използва по този начин. Това само ще направи кожата по-раздразнена, а пъпката няма да изчезне никъде.

Нагряване

Топлата кърпа може да създаде усещането, че раздразнената кожа е успокоена. Но топлите пъпки не могат да бъдат: микробите стават повече, а възпалението се увеличава. Високата температура и гнойта са несъвместими, така че е по-добре да не го правите.

Изстискване

Това е руска рулетка в обратен ред: в единия случай ще може внимателно да се издърпа съдържанието и пъпката ще мине, а в останалите пет - половината лице ще се издуе. Дори чистите, обработени ръце и специалните приспособления като лъжица или примка не гарантират, че възпалението няма да се влоши. Освен това неуспешното домашно почистване може да остави белези.

Таблетка аспирин

Ако смачкате таблетка ацетилсалицилова киселина, разредите я с вода и я нанесете локално върху пъпката, тя със сигурност няма да изчезне. Въпреки че се смята, че салициловата киселина помага при акне, дерматолозите не съветват да я използвате като локално лечение. Много лекари са сигурни, че тя само изсушава и в действителност не помага да се отървете от възпалението. Въпреки това не може да се нарече безполезна - тя отлично ексфолира кожата и се бори с черните точки, така че трябва да присъства в козметиката за грижа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес