Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържате тен за дълго време: 5 лайфхака и най-добрите средства

16 август 2024, 10:44 часа

Равномерният карамелен тен се счита за признак на привлекателност, така че много хора, когато отиват на почивка, се стремят да прекарат възможно най-много време на слънце. Тенът обаче „прилепва“ към всеки от нас по различен начин и причината за това е различната пигментация на кожата, която позволява на тялото ни под въздействието на ултравиолетовото лъчение да получи или красив тъмен нюанс, или слънчево изгаряне.

Да получите златист тен е само половината от битката. Все още трябва да можете да го “поддържате“ и да не го оставяте да избледнее след ваканцията. Казваме ви как да удължите трайността на бронзовия си тен с помощта на прости правила.

Овлажнявайте кожата си всеки ден

Златното правило, което всеки любител на карамеления тен трябва да научи, е интензивно овлажняване на кожата след всяко излагане на слънце. Факт е, че слънчевата светлина е мощен природен фактор, който може да има далеч от най-положителния ефект върху епидермиса. Ултравиолетовото лъчение отслабва защитните функции на кожата, което я прави по-уязвима към външни фактори. Така тя започва да губи влага по-бързо, дехидратира се и е склонна към лющене. Проблемът се влошава при плуване в морска вода: когато влагата се изпари, по тялото остават частици сол, което води до по-голямо изсушаване на кожата.

Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

За да задоволите нуждата на кожата си от дълбока хидратация, използвайте всеки ден продукти със съставки, които ще предотвратят интензивното изпаряване на влагата от повърхността на кожата. Потърсете следните вещества:

  • хиалуронова киселина;
  • урея;
  • аминокиселини;
  • пантенол;
  • хидролизирани протеини.

Отнасяйте се внимателно към кожата си

За да запазите тен след ваканция, трябва да се уверите, че най-горният слой на кожата е изложен на външни влияния възможно най-малко. Затова кажете сбогом на всички атрибути на красотата, които могат да увредят кожата. Използването на скраб за тяло е забранено, защото съдържа абразиви - твърди частици, които ексфолират кожата. По-добре е да го използвате непосредствено преди слънчеви бани - тогава тенът ще „легне“ бързо и равномерно.

Освен това за известно време ще трябва да забравите за твърдите кърпи, състоящи се от груби влакна. Те могат да бъдат заменени с мека гъба или да се използват гел-мусове, като се разпределят равномерно по тялото с ръце.

Вземете хладен душ

Вземането на горещ душ е един от начините да съкратите живота на свежия тен. Водата с висока температура е отличен дразнител за кожата, тъй като изтънява хидролипидния филм, който е необходим за защита на епидермиса от агресивни външни влияния. Кожата губи естествената си бариера и става суха и раздразнена. В допълнение към пилинг, можете да получите обостряне на различни дерматологични заболявания, например дерматит или екзема.

Горещата вода е вредна не само за кожата, но и за косата, която бързо губи естествения си блясък и става чуплива и пресушена. Затова вземете хладен или топъл душ, като зададете комфортна температура за себе си и се опитайте да използвате почистващи продукти с меки съставки, които ще осигурят допълнителна хидратация на кожата ви.

10 съвета за перфектен тен

Посещението на бани и сауни също не се препоръчва. Попарването на кожата увеличава загубата на влага, поради липсата на която епидермисът ще се дехидратира.

Преминете към правилното хранене

За красив тен, който ще радва окото в продължение на много седмици, се нуждаете от попълване не само отвън, но и отвътре. Разнообразната диета с акцент върху мастните киселини и витамините B, C, A и E ще помогне за това.

Авокадо, ядки, ленено масло, мазни риби - за овлажняване и подхранване на кожата;

Зелени зеленчуци и плодове - за повишаване на антиоксидантната защита на клетките;

Ферментирали млечни продукти - за компенсиране на дефицита на калций и протеини.

Също така не забравяйте за водно-солевия баланс. Пийте течности през целия ден на малки порции и включете в диетата си минерална вода с добавка на електролити - основни съединения, които помагат на тялото да транспортира хранителни вещества до клетките.

Опитайте продукти за след слънце

И накрая, задължително условие за бронзов тен са продуктите с надпис „след слънце“, които съдържат компоненти, насочени към овлажняване и подхранване на кожата след продължително слънчево излагане. Тези продукти за грижа за кожата са с лека текстура и могат да се използват както за тяло, така и за лице. Поради факта, че продуктите предотвратяват сухотата, лющенето и успокояват дразненето на кожата, е възможно да удължите тена с няколко седмици.

Ако сте се излагали прекалено много на слънце, тогава гел-кремове или спрейове с добавка на ментол ще бъдат истинско спасение в такъв случай. Те приятно охлаждат, облекчават раздразнението, а също така задържат влагата в дълбоките слоеве на кожата, като по този начин позволяват на тенът да „полепне“ по тялото.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес