Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям празник иде на 22 юни 2024, спазват се редица традиции и обичаи

21 юни 2024, 11:41 часа
Реклама

На 22 юни църквата чества голям празник. Денят преди Петдесетница (50 дни след Великден), църквата отбелязва Черешова задушница, известна още и като Орехова задушница. Този празник винаги се пада в събота, денят, който е отреден от църквата за почитане на паметта на починалите. 

Какво се прави на Черешова задушница?

На Черешова задушница се ходи на църква и се посещават гробищата. Традиционно на този ден се раздават череши, но консумацията им не е разрешена преди да се отиде на гробището и преди да се раздадат. Но гроба се разчупва и обреден хляб, който опечалените близки раздават с думите: "Бог да прости!".  Гробът се прелива с вода и червено вино, палят се свещи, кади се и се раздават подавките. 

Черешова задушница 2024 - кога се пада и какво се прави

В районите, където тази Задушница е известна като Орехова, не се носят цветя на гробищата, а орехови листа. Те се слагат на гроба заради вярването, че пазят сянка и по този начин покойникът ще може да почива в мир. 

Ореховите клонки са тясно свързани с празника, защо те символизират пламъците, с които Светият дух се е появил на апостолите.  На вечернята пред Петдесетница, която винаги се пада в неделята след Черешова задушница, в църквата се разпръскват предварително осветени орехови листа. Според вярванията, вярващите, които коленичат върху ореховите листа, ще могат да видят и чуят любимите си хора, които вече са покойници. 

Друг обичай, свързан с този празник, се изпълнява малко преди да се отиде на гробището. В случая вратите и прозорците трябва да се оставят отворени. По този начин мъртвите ще напуснат по-лесно дома и ще могат да открият бързо пътя към Небесното царство. 

Друг обичай на този ден се свързва с говоренето - в случая е по-добре то да се намали и да се говори единствено, ако има нещо важно за казване. 

Какво не трябва да се прави?

Както на всеки празник, така и на Черешова задушница се спазват определени забрани. Освен че не трябва да се ядат череши преди отиването на гробището, има и други забрани. 

Една от тях е свързана с консумацията на храни и напитки. Това не трябва да се прави на самия гроб. Също така е забранено на гробището да се пие от водата и виното за преливане. 

Забранена е и всякаква работа на Черешова задушница. Може да работят единствено хората, чиято дейност не търпи отлагане - лекари, пожарникари, полицаи. Празненства, сватби и кръщенета са забранени.

Какво задължително се прави на Черешова задушница?


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес