Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви са причините, поради които хората вярват в духове

17 юли 2021, 21:30 часа
Реклама

Повечето от тези, които четат този текст, няма да повярват в приказки, призраци или еднорози. Но ако попитаме нашия кръг от познати, ще започнат да се появяват най-разнообразните вярвания. Доста често се среща някой, който вярва в дявола или в духовете. Какво може да накара някои хора да развият тези странни вярвания?

Проучванията показват, че не можем да приписваме паранормални вярвания само на хора с малко обучение или интелигентност. Всъщност мащабните проучвания показват, че в развития свят има голям процент хора, които следват суеверни ритуали или вярват в конспиративни теории.

Ако изключим обяснение въз основа на дефицита на интелигентност или обучение, ще е необходимо да изясним какво е общото между повечето от тези вярвания. Една от съставките, присъстваща в почти всички паранормални вярвания, е промяна в способността за установяване на причинно-следствени връзки.

Например внезапен шум в стара къща може да се обясни по много начини. Най-рационално: „Шумът е причинен от въздушен удар“. Хората, които вярват в този тип явления, обаче ще прибегнат до обяснение, което в друг контекст би било много малко вероятно: „Шумът е причинен от дух“.

Същото се случва и с по-често срещаните вярвания като използването на амулети и ритуали за късмет. Ако попитаме маратонец защо повтаря едни и същи жестове преди всяко състезание или как смята, че тези ритуали могат да повлияят на представянето му, ще установим, че той изпълнява нетипични причинно-следствени разсъждения.

Причинно-следствена връзка, която не съществува

В експерименталната психология е документиран феномен, наречен причинно-следствена илюзия, който се състои в откриване на причинно-следствена връзка там, където няма такава. Това явление е много лесно да се предизвика в лабораторията .

На участника в един от тези експерименти се показва бутон, който е свързан с електрическа крушка и който той може да натисне по желание. Всъщност светлината се включва в произволни моменти, несвързани с натискането на бутона. Повечето от участниците обаче са убедени, че светлината се включва поради натискането на бутоните.

Документирано е, че хората, които вярват в паранормалното, също имат по-голяма склонност да търсят информацията, която им дава основание в първоначалните им вярвания. Бъдещите изследвания ще ни позволят да детайлизираме произхода на тези вярвания и да проектираме стратегии за тяхното лечение и предотвратяване.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес