Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате домашен любимец, махнете тези растения от къщи

12 април 2022, 20:32 часа

Цветята са много красиво допълнение както към дома, така и към градината. Когато имаме малки деца или домашни любимци обаче трябва да се съобразяваме с вида на цветята, които избираме за дома. Особено ако те са достъпни за животинките. Много от растенията могат да са отровни, токсични и опасни за домашните любимци. Ето с кои видове да внимаваме и да поставяме на места, недостъпни за деца и животни:

Лалета

Така красивите и цветни лалета всъщност се оказват токсични за любимите ни животинки. Ако кучето или котката ви у дома изядат лале, това може да причини диария, повръщане, депресия, прекалено слюноотделяне и др.

Нарцис

Нарцисите също са красиви и предпочитани цветя, но и тях трябва да пазите от покушението на домашните си любимци. Подобно на лалетата, те могат да причинят диария и слюноотделяне, както и повръщане. А при поглъщането на по-големи количества може да се причини също понижаване на кръвното налягане, тремор, сърдечна аритмия и други по-сериозни проблеми. Особено опасни са луковиците.

4 лесни начина да спасим стайните цветя от котката

Лилия

Лилията също се нарежда към красивите, но опасни за животните растения. И по-конкретно – те могат да причинят бъбречна недостатъчност при котките, но кучетата могат да си хапнат от тях без да има определени отрицателни ефекти.

Зюмбюл

Уханието на зюбмюлите омайва всички, включително и животинките, които обаче прибягват и към хапването им. Ефектите от тях могат да започнат с повръщане и диария, и да достигнат до депресия и тремор.

Английски бръшлян

Още едно неустоимо растение за животните, които отново ги подлага на опасност. Най-често засяга стомаха и червата и причинява неразположения. Поставете го на място, недостъпно за котки и кучета.

Задължително направете това, преди да полеете цветята

Хортензия

Хортензията освен че може да нарани външно животните, при поглъщането й те могат сериозно да се натровят, тъй като е опасна за животни.

Азалия

Азалията е много красиво растение, но трябва да знаете, че ако го засадите в близост до езерце в градината или на друго място в природата покрай вода, всяка част от цветето може да се окаже токсична за водните обитатели. Отровна е и за кучета, котки и коне от останалите животни.

Алое

Алоето има много позитивни ефекти за нас, но за животните то се оказва много токсично, най-вече за домашните любимци.

Бегония

Бегонията също е популярно и предпочитано цвете, но ако имате домашни любимци или я поставете на място, недостъпно за тях, или изберете друг вид цвете за дома си. Поглъщането й може да причини бъбречна недостатъчност, повръщане и прекалено слюноотделяне.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес