Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини, поради които цвеклото трябва да присъства в менюто ни

13 януари 2022, 11:05 часа

Цвеклото е изключително питателно и е пълно с полезни за здравето свойства. Несъмнено то трябва да присъства постоянно във всяка балансирана диета. Цвеклото е евтино, лесно достъпно, а гамата от ястия, които могат да се създадат с неговото използване, е главозамайваща. От сокове до гурме ястия. Има доста причини, поради които трябва да имате цвекло в чинията си. Прочетете защо е добре да го ядете.

1. То може да предотврати рак

Цвеклото съдържа няколко вещества с противоракови свойства:

- беталаин,

- ферулова киселина,

- рутина,

- кемпферол

- кафеена киселина.

Според изследването екстрактът от цвекло може да забави деленето и растежа на раковите клетки, а по-високите нива на беталаин в кръвта са свързани с понижаване на риска и от други болести. 

2. Помага за поддържане на калориите под контрол

Няма по-добър съюзник за здравословното хранене от цвеклото. То е с ниско съдържание на калории и на мазнини. Цвеклото също е богато на вода, благодарение на тези свойства помага за добър баланс на консумираната енергия. 

3. Подпомага мозъчната функция

С напредването на възрастта мозъците ни функционират все по-лошо, когнитивните функции намаляват и рискът от развитие на невродегенеративни разстройства (причинени от увреждане на нервните клетки), като деменция, се увеличава. Нитратите в цвеклото могат да подобрят мозъчната функция благодарение на съдоразширяващия си ефект.

4. Цвеклото подобрява спортните ви резултати

Ако спортувате, цвеклото ще ви помогне да подобрите нивото си на представяне. Нитратите, открити в цвеклото, могат да подобрят представянето на спортистите. Тези химикали влияят на физическата производителност, като подобряват ефективността на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия в клетките.

5. Подобрява храносмилането

Поради високото съдържание на фибри, цвеклото е чудесен естествен източник на тези фибри. Фибрите подпомагат храносмилателните процеси, като поддържат благоприятна чревна бактериална флора и увеличават обема на изпражненията. Благодарение на това то се грижи за правилното функциониране на цялата храносмилателна система.

6. Цвеклото помага в борбата с възпалението

Цвеклото не само предпазва от развитието на определени заболявания, но и помага за минимизиране на вече съществуващите. Цвеклото съдържа багрило, наречено беталаин, което има редица противовъзпалителни свойства. Благодарение на това те са идеални за диета на хора, страдащи от сърдечни заболявания, затлъстяване, чернодробни заболявания или в диета, подпомагаща борбата с рака.

7. Помага за поддържане на нормално кръвно налягане

Способностите на цветклото да намалява високото кръвно налягане са добре известни, но и основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Хората с такива проблеми трябва да бъдат внимателни с консумацията на цвекло. Оказва се, че редовното пиене на сок от цвекло може значително да понижи както систоличното, така и диастолното кръвно налягане. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес