Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака за отровни плодове, които може да не забележите

12 юни 2024, 19:22 часа
Реклама

Плодовете са един от основните източници на витамини, минерали и хранителни вещества, необходими за предотвратяване и борба с различни заболявания. Например проучвания показват, че консумацията на храни с високо съдържание на антоцианини (основно боровинки и ягоди) може да помогне на хората да отслабнат, да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип II и да подобрят паметта си.

Замразените горски плодове имат същите ползи за здравето като пресните. Сега обаче е сезонът да се ядат плодове „направо от храста“, затова е важно да умеете да различавате добрите от лошите плодове.

Най-често при консумация на отровни плодове се появяват интензивни храносмилателни и неврологични симптоми: гадене, повръщане, диария, замаяност, конвулсии, замъглено зрение и затруднено дишане. Ако се почувствате зле в рамките на няколко часа след консумацията на плодовете, незабавно потърсете лекар.

Ядките на тези плодове са отровни, могат да ви убият за секунди

5 признака на отровни плодове:

- Вкус. Горчив или сапунен вкус (ако има някакво съмнение, не яжте!).

- Мирис. Ароматът на бадеми в дървесните части или листата, горчиво, кисело или всякаква неприятна и силна миризма е признак за негодни за консумация плодове.

- Сок. Безцветен сок, особено сок, който почернява при контакт с въздуха, или сок, който е млечен и необичайно оцветен, трябва да буди тревога.

Външен вид на растението. Избягвайте растения, които имат:

- лъскави листа, бодли, фини косъмчета или тръни;

- чадъровидни цветни гроздове (подобни на дантела);

- листа, наподобяващи копър, морков или магданоз;

- Външен вид на плода. Обикновено отровните плодове имат лъскава светла повърхност, неядливи са и тези плодове, които са разположени в шушулки и луковици. Бели, жълти и зелени - в повечето случаи тези цветове показват отровни плодове.

Това нещо ще отмие отровните пестициди от плодовете и зеленчуците

Някои съвети:

- Запомнете, че когато се съмнявате, е по-добре да не рискувате и да не консумирате непознати плодове.

- Ако няма опит в брането на горски плодове, най-добре е да потърсите професионална помощ.

- Проучете литературата или онлайн ресурсите за различните горски плодове и техните видове.

- Ако видите, че някое животно яде горски плодове, това не означава, че те са безопасни за хората.

- Ако отивате на къмпинг, вземете със себе си книга или електронна енциклопедия с имена (на телефона може да нямате интернет), снимки и описания на горските плодове. По този начин можете да предпазите себе си и близките си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес