Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 метода, които да опитате, ако имате проблеми с преглъщането на хапчета 

17 декември 2022, 18:33 часа

Има хора, които изпитват затруднения, когато трябва да вземат лекарствата си. Но ако имате проблеми с преглъщането на хапчета, ето какво можете да направите. Проблемите с преглъщането на хапчетата е нещо, с което се сблъсква всеки постоянно, особено ако става дума за големите таблетки и капсули. Добрата новина е, че почти винаги има нещо, което може да се направи, за да се улесни ситуацията. Ето 6 стратегии, които да опитате.

Не допускайте грешката да приемате аналгин и аспирин заедно – ето какво може да се случи

1. Споделете с вашия фармацевт

Независимо дали имате проблеми с хапчетата като цяло или към момента, уведомете фармацевта си. В някои случаи може да е възможно да се премине от хапче към друга форма за прием, която е по-лесна за поглъщане. Много лекарства може да се предлагат като разпадаща се таблетка или като течност. Ако фармацевтът има алтернатива, той ще се свърже с предписващия ви лекар, за да потвърди, че промяната е разрешена.

2. Хидратирайте гърлото си

Сухото гърло може да затрудни гладкото приемане на таблетките. За да "смажете" тъканите на гърлото, изпийте чаша вода преди да се опитате да преглътнете, в допълнение към обичайната глътка, която приемате, когато действително поставяте хапчето в устата си.

10 съвета как да се преборите с трудното преглъщане на хапчета

3. Променете позата

Нормално е инстинктивно да накланяте главата си назад, когато се опитвате да погълнете хапче, за да го преглътнете по-лесно. Но това всъщност може да увеличи риска от задавяне или задушаване. Вярвате или не, ще постигнете по-добри резултати, когато се наведете напред. Навеждането напред също така разширява дихателните пътища, което улеснява падането на хапчето право надолу през тях.

4. Намаляване на хапчето наполовина

Разрязването на хапчето на две по-малки половинки може да помогне за по-лесно преглъщане. Но това зависи от лекарството и трябва да се консултирате с фармацевта или лекаря ви, преди да го направите. Въпреки че рязането на хапчета е често срещана практика, тя може да направи лекарствата по-малко ефективни. Това е особено вярно за таблетките с удължено освобождаване, таблетките пълни с течност или асиметричните таблетки, които никога не трябва да се режат наполовина.

Ако пиете лекарства, в никакъв случай не ги съчетавайте с тези храни и билки

5. Попитайте за смесване на хапчето с храна

Смесване на хапчето с малко кисело мляко, каша или пюре е друг начин да приемете лекарството си по-лесно. Но отново е изключително важно първо да получите позволение от вашия лекар, защото това може да промени начина, по който действа лекарството, особено когато става въпрос за таблетки с удължено освобождаване.

И накрая, не се отказвайте

Дори ако дадено хапче ви създава проблеми, не трябва да спирате приема му без лекарско разрешение. Вместо това уведомете лекаря си за ситуацията. Заедно с фармацевта можете да измислите начин да приемате лекарствата си, който да е удобен и безопасен.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес