Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 стайни растения, които произвеждат най-много кислород

16 февруари 2022, 09:15 часа

Изборът на стайни растения за пречистване на въздуха в детска стая изисква специален подход. Растенията трябва не само да абсорбират добре вредните изпарения, да дават максимум кислород, но и да бъдат абсолютно безопасни за бебето.

Правилно подбраните зелени композиции ще дадат комфорт, ще помогнат за създаването на благоприятен микроклимат, ще подобрят емоционалното състояние на детето. Когато избирате естествен филтър за детска стая, имайте предвид, че:

·        листата, цветовете, семената не трябва да съдържат токсични вещества;

·        избягвайте видове с шипове, остри листа или издънки;

·        дават предпочитание на хипоалергенните видове;

·        цветята не трябва да имат силна или остра миризма;

·        композицията трябва да създава само положителни емоции.

Представяме ви селекция от стайни растения, които ще бъдат перфектните естествени филтри за детска стая.

Сансевиера, известна още като змийско растение

Растение с красиви месести, дълги тъмнозелени листа с хоризонтални, по-светли ивици и бели дребни цветчета. Почиства въздуха добре, умее да улавя и напълно неутрализира формалдехида. Недостатъците трябва често да избърсвате листата

 Хлорофитумът

Хлорофитумът, подобно на гъба, абсорбира примесите от вредни вещества, като в замяна дава чист кислород. Листата могат да бъдат зелени, бяло-зелени или кремаво-зелени на цвят. Абсолютно безвреден, дори ако любопитно бебе реши да го опита. Предимства перфектно неутрализира повечето опасни изпарения. Недостатъци при неправилна грижа има небрежен външен вид.

Лимоново дърво

Благодарение на присъствието на лимоново дърво в детската стая, въздухът ще бъде пречистен от феноли, трихлоретилен, бензол, изпълнен със свежест и етерични масла. При добра грижа могат да се появят лимони.

Оранжев гербер

Гербер, който украсява къщата както в момент на цъфтеж, така и в момент на почивка, също е многофункционално стайно растение. Неговите възможности не се ограничават само до денонощното производство на кислород. Смята се, че фитонцидите, които оранжевият гербер изпуска във въздуха, предпазват човека от рак. Освен това герберът е в състояние да абсорбира бензол, който се излъчва от други предмети и явления. И само няколко сред стайните цветя са способни на това.

Колко растения са ви необходими, за да пречистите въздуха в помещението.

Изследванията върху способността на стайните растения да пречистват въздуха са проведени в лабораторни условия. За целта цветята се поставят в затворени контейнери, инжектират се дозирани дози токсични вещества и след това се измерва скоростта, с която различните видове неутрализират опасните съединения.

За да може капацитетът на филтриране на стайните цветя да бъде сравним с ефективността на естествената вентилация, е необходимо да поставите поне 10 зелени домашни растения на всеки квадратен метър от стаята. Максималната цифра може да достигне 1000 растения на 1 m². Освен това интензивността на полезната дейност на растенията зависи до голяма степен от техния вид, степен на осветеност, ниво на влажност, брой хора и потенциални източници на замърсяване на въздуха в помещенията. Само 2-3 зелени домашни растения в стаята, ако имат големи листа и храстовидна корона, при добро осветление успяват да преработят добро количество токсични съединения и въглероден диоксид

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес