Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща в кухнята, които използвате неправилно, а не знаете

05 август 2024, 09:25 часа

Трудно е да се подцени значението на кухнята в живота на всеки човек, тъй като ние прекарваме доста голяма част от времето си в тази част на дома. Готвим, срещаме гости, обсъждаме изминалия ден със семейството си. В същото време всяка година кухненските прибори стават все по-разнообразни, използваме нови технологии и вече не можем да си представим живота без такова полезно нещо като, например, съдомиялна машина.

Суетенето в кухнята стана толкова обичайно за нас, че не се питаме: правилно ли използваме този или онзи предмет? Оказва се, че не винаги използваме правилно дори най-обикновените домакински уреди.

Блендер 

Блендерът е един от основните помощници в кухнята, благодарение на който можете лесно да приготвяте крем супи, сосове и смутита. Преди да сложите съставки в него следващия път, не забравяйте, че има специална последователност, която трябва да следвате. Започнете с течности, след това преминете към по-малки съставки, добавяйки обемисти продукти отгоре и добавяйки най-тежките съставки (като лед или стебла на зеленчуци) в края.

Как да разположите уредите в кухнята?

Хладилник

Повечето хора използват рафтовете на вратите на хладилника си, за да съхраняват бутилки мляко, кефир или кисело мляко. Всъщност не трябва да правите това: тези рафтове са една от най-топлите части на хладилника. Най-добре е да ги запазите за подправки, сосове, вода, сода или сокове, които са стабилни и не изискват повече охлаждане. Има още един нюанс: всички обичаме да купуваме храна предварително, така че необходимите съставки да са винаги под ръка. Но все пак е по-добре да не пълните хладилника докрай. Ако въздухът не циркулира свободно, процесът на охлаждане ще бъде нарушен, което може да доведе до развалена храна.

Преса за чесън

Пресата за чесън е много удобен кухненски прибор. Може да се изненадате, че не е необходимо да белите чесъна, преди да го поставите в пресата. Просто поставете чесъна и натиснете върху пресата, люспите ще останат вътре и само желаната вътрешна част ще се изцеди през малките дупчици.

Съдомиялна

Някои хора смятат, че когато пълните съдомиялната машина, трябва да използвате правилото на тетрис: колкото повече съдове са компактно сгънати, толкова по-добре. Но, за съжаление, този метод на подреждане не винаги ще работи във ваша полза. Съдовете трябва да бъдат подредени въз основа на техническите възможности на машината. В средата е най-силният воден натиск. Там трябва да се поставят съдове с петна от домати, картофи или храни, съдържащи големи количества въглехидрати. А препаратът за миене на съдове се разпределя по-обилно по краищата, така че там трябва да се поставят съдове с петна от протеинови продукти (месо, яйца, сирене).

Миксер със стойка

Ако използвате стоящ миксер, не забравяйте, че можете сами да регулирате височината на прикрепената бъркалка. Освен това това не само е възможно, но и трябва да се контролира: бъркалката трябва да се намира на разстояние няколко милиметра от купата. Поставете го малко по-високо - съставките няма да се смесят равномерно, малко по-ниско - ще надраскате съдовете.

10 кухненски инструмента, които използвате неправилно

Дръжки за тигани

Всяка стандартна тенджера има дупка в дръжките. Те съществуват не само за да улеснят премахването на съдовете от печката. Предназначението им е да служат като поставка за готварска лъжица за бъркане. Следващият път, когато готвите, вместо да поставите шпатулата върху чиния или стойка, поставете я вертикално в отвора на дръжката.

Белачка

Когато белите картофи и други зеленчуци, има едно правило: трябва да белите от себе си, а не към вас. Не само е по-безопасно, но и резултатът е по-чист и чист продукт. Но това не е всичко: белачка за зеленчуци може да се използва не само за картофи и моркови. С негова помощ можете лесно да си набавите парченца шоколад, настърган пармезан, който да добавите към ястие, или дори парче лук. Можете също да използвате белачка за зеленчуци, за да изрежете „страната“ на доматите и чушките.

Лъжица за спагети

Не си мислете, че дупката в средата на лъжицата за спагети е само за източване на водата. Освен тази удобна функция, първоначалната му цел е да измерва порции. Фетучини, лингуини, капелини, с този малък кръг можете да сте сигурни в точността и размера на порцията.

Дървена дъска за рязане

Много хора предпочитат дървена дъска пред пластмасова. Но не всеки знае как правилно да го измие след употреба. Влагата и топлината могат да изкривят дървото, така че тези дъски не трябва да се мият под горещ кран или в съдомиялна машина. Чудесен начин да почистите дъската си е да използвате половин лимон и сол. Солта ще разгради мръсотията, а лимонът ще дезинфекцира повърхността. След тази процедура просто избършете дъската с чиста кърпа и не забравяйте да третирате дъската със специален продукт от време на време.

Шредер за хранителни отпадъци

Най-често мием мръсни съдове с гореща вода: така имаме по-голям шанс да се отървем по-бързо от мазните петна. Но ако вашата мивка има вграден контейнер за хранителни отпадъци, не забравяйте, че високите температури могат да повредят този кухненски инструмент. Когато попадне гореща вода, храната се разтапя и се превръща в „каша“. Опасността е, че тази гъста смес ще започне да тече по тръбата и да се придържа към стените. Това причинява запушвания, които могат да повредят тръбите. Ето защо, след като изпратите отпадъците в шредера, намалете налягането на водата на студено, това няма да е толкова добро за мазни съдове, но тръбите ви ще останат в безопасност.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес