Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неочевидни симптома на диабет, които може да не забелязвате

08 октомври 2024, 15:00 часа

Разпознаването на симптомите на това ендокринно заболяване не е лесно, тъй като диабетът засяга работата на целия организъм. Този списък обаче ще ви помогне да разберете проблема и да предприемете навременни действия, ако нещо се обърка.
 
Диабетът е сериозно ендокринно заболяване, което се характеризира с повишено ниво на глюкоза в кръвта и нарушаване на баланса на нейното доставяне и използване в организма. То изисква бързо диагностициране и правилно лечение, в противен случай могат да последват сериозни усложнения за здравето.

Изключително важно е симптомите на диабета да се забележат навреме, защото при ранно откриване борбата с него може да бъде много по-ефективна, без да се пропуска шансът за възстановяване на нервните окончания. Ако не се лекува, диабетът, който предизвиква неправилно функциониране на редица системи, може да доведе до сериозни усложнения като сърдечни заболявания, инсулт, увреждане на бъбреците и нервите. Захарният диабет се нарежда на осмо място в списъка на болестите, които убиват най-много хора в света.

Въпреки че има няколко общоизвестни симптома на диабета, има и някои по-малко очевидни, които могат да ви подскажат, че си струва да посетите лекар.

Още: "Вече мога да ям захар": Стволови клетки обръщат диабет тип 1. Вижда ли се най-накрая лек?

Дълго заздравяващи рани

Зачестилите кожни инфекции и порязвания, които заздравяват дълго време, също могат да показват диабет. В този случай регенерацията на кожата е забавена, тъй като доставката на важни вещества до засегнатата област може да е нарушена.

Изтръпване или гъши тръс по краката и ръцете

Изтръпване, гъши тръс, изтръпване и други болезнени усещания в краката, по-рядко в ръцете, също могат да показват диабет. Ако ръцете или краката ви не са били в състояние на компресия и такива усещания се появяват без видима причина, си струва да посетите лекар. Изтръпването и мравучкането в крайниците може да бъде симптом на няколко други опасни заболявания, а при диабет се случва поради увреждане на нервните окончания.

Още: Полифенолите в растенията намаляват риска от затлъстяване и диабет

Сърбяща кожа

Диабетът се характеризира със суха и неприятна кожа, която в крайна сметка може да започне да се възпалява. Това се дължи на факта, че когато нивата на кръвната захар са високи, тялото се освобождава от огромно количество вода и губи течности. Кожата също се дехидратира, става суха и груба на допир и лесно се уврежда.

Замъглено зрение

Ако зрението ви изведнъж стане по-малко ясно, това може да е признак за диабет. Тази промяна може да се случи при повишаване на нивото на захарта, но нещата трябва да се нормализират, когато нивото на захарта спадне.

Още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Умора и слабост

Разбира се, това е симптом на много нарушения, но му обърнете внимание. Хората с диабет често изпитват повишено чувство на умора, защото когато захарта не може да влезе в клетките, за да им даде енергия, тя се озовава в бъбреците, които трябва да работят по-усилено, за да отделят допълнителната захар. Този процес може да доведе до това болният да се чувства необичайно уморен или слаб.

Симптоми на депресия или повишена раздразнителност

Ако сте уморени от ежедневните дейности, това може да е знак, че имате диабет. Това може да е знак, че имате диабет, както и повишената раздразнителност и депресивните настроения. Вслушвайте се в психологическото си състояние и си правете изводи.

Повишен апетит

Ако установите, че ядете повече от обикновено или не се чувствате сити дори след обилно хранене, това може да е признак за диабет. Когато нивата на кръвната захар не се поддържат на нормални нива, мозъкът ви може да изпраща противоречиви сигнали за нуждата ви от храна, като погрешно съобщава за глад, въпреки че сте изяли достатъчно храна.

Постоянна жажда

Ако чувствате жажда дори след като сте пили много течности, може да имате диабет. Ако пиете повече от четири литра вода на ден и все още изпитвате силна жажда, не е изключено нивата на кръвната Ви захар да са твърде високи. Обърнете внимание на този симптом.

Чести посещения на тоалетната

Много хора пренебрегват повишената нужда от ходене до тоалетна, като смятат, че това е естествена последица от остаряването. Всъщност обаче това е често срещан симптом на диабета и този факт не бива да се пренебрегва. Средностатистическият човек трябва да ходи до тоалетната от четири до седем пъти на ден. Ако го правите по-често, това може да е знак за повишено натоварване на бъбреците, които се опитват да изхвърлят излишната захар от кръвта. Ако се събуждате няколко пъти през нощта, за да отидете до тоалетната, това също може да е ранен признак на диабет.

Инфекции на пикочните пътища

В допълнение към повишеното желание да отидете до тоалетната, може да забележите и по-неприятни последици под формата на пиелонефрит, цистит и други инфекции на пикочните пътища. Захарният диабет често се превръща във фон за развитие на инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочно-половата система и това трябва да се има предвид.

Не забравяйте, че при съмнение за диабет е важно да се действа бързо. В този случай правилната диета, редовните физически упражнения и постоянното проследяване на нивата на глюкозата в кръвта и урината ще ви помогнат да водите нормален живот и да не изпитвате излишен дискомфорт.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес