Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС върна делото за конкурсите в районните прокуратури

02 юли 2024, 18:06 часа
Реклама

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна на първата инстанция казуса с обявения за опорочен конкурс за районните прокуратури, като заявява, че отказът на Прокурорската колегия да назначи класираните кандидати подлежи на обжалване. Определението е окончателно.

През декември 2022 г. Прокурорската колегия обяви външен конкурс за районните прокуратури. Местата са 28, разпределени по следния начин – осем са в РП-Бургас, четири са в Благоевград, по три са в София и в Смолян, по две в районните прокуратури в Кюстендил, Монтана и Костинброд и по една в Пазарджик, Велико Търново, Враца и Търговище.

377 бяха допуснатите кандидати, като на писмения изпит се явиха 314. 204 от тях се справиха с казуса и теста и продължиха към устния изпит. Първото класиране беше обявено на 10 април 2023 г. След отказ на някои от кандидатите, последва огласяването на второ и трето класиране, съответно на 25 април и на 16 май с.г. Още: ВАС е отменил заповедта, с която "Залив Корал" стана защитена зона

Междувременно обаче Прокурорската колегия е била сезирана от кандидати за проблем във връзка с казуса, който се е паднал за решаване на писмения изпит. 

Според наредбата за конкурсите комисията трябва да изготви 10 теста по право на ЕС и права на човека и 10 казуса по наказателноправни науки, по които има произнасяне на касационната инстанция и няма противоречиви решения, обяснява специализираният портал Lex.bg.

Казусът, който е изтеглен, е бил въз основа на съдебни актове по дело, разгледано от окръжния съд във Варна, минало е през апелативния съд в града и през 2020 г. е приключило във Върховния касационен съд. Комисията обаче е променила фактическата обстановка така, че престъплението да сочи на такова по чл. 199 от Наказателния кодекс, но самата тя е приела, че става дума за чл. 198 от НК. В единия случай става дума за грабеж с опасен рецидив, а в другия – за основния състав на престъплението грабеж. Още: ВАС отхвърли опита за блокиране на сметосъбирането в Пазарджик

И именно това беше причината участниците в конкурса да сезират прокурорската колегия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес