Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал от ЕЦТП: Автомобил на НС кара опасно и засича други коли (СНИМКА)

12 август 2024, 12:40 часа • 852 прочитания

Екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) е станал неволен участник в опасна ситуация, предизвикана от водач на служебен автомобил на Народното събрание.

Какво се знае за опасната ситуация?

Случката е от неделя (11 август) и се развива на влизане в Бургас откъм Созопол. От ЕЦТП споделят, че водачът на служебния автомобил, при интензивен трафик, засичал умишлено други участници в движението и опитвал да избута някои от тях от пътя. „Агресивното му поведение не се изчерпва само с това, а е "надградено" с нецензурни реплики и закани, както и с парадиране с това, че зад предното стъкло разполага с лампа за специален режим на движение“, добавят още от ЕЦТП.

ОЩЕ: Драстичен спад на жертвите от ПТП у нас: Историята обаче вещае рязък скок

Веднага е подаден сигнал към ОД на МВР-Бургас, но от центъар за транспортни политики твърдят, че не е последвала никаква реакция.

Още важни подробности

В момента на опасната за много автомобили ситуация, въпросният водач не е возел народен представител. Той не е подавал светлинен и звуков сигнал едновременно, каквото е изискването по закон. Единствено от лампата, поставена на предното табло, се е виждал някакъв сигнал, заявяват от ЕЦТП.

Автомобилът е били и със затъмнени предни странични стъкла, което е забранено също от ЗДвП, като не се допускат изключения за никакви автомобили, включително на държавни институции.

ОЩЕ: Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Въпросният автомобил, чиито регистрационен номер е известен, и друг път е бил виждан да нарушава правила и да демонстрира опасно поведение.

От ЕЦТП задават и някои въпроси

  1. Толерира ли председателят на НС подобно поведение от свои подчинени?
  2. Защо посоченият автомобил нарушава закона и се движи със затъмнени предни странични стъкла?
  3. Санкциониран ли е досега водачът на въпросния автомобил за хулиганско поведение на пътя?
  4. Защо МВР не реагира на подадения от ЕЦТП сигнал за опасното му поведение?
  5. Означават ли нещо правилата за движение по пътищата и пътната безопасност за водачите от НС, както и за народните представители, които би следвало да дават добрия пример, и които са длъжни да творят закони в името на обществото? Или дори самите те отказват да спазват въпросните закони, докато на пътя всекидневно гинат и страдат хора, някои от тях блъскани от служещи на властта?
Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес