Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорът по случая с отравянето на Емилиян Гебрев не е руски агент: Официално заключение

07 октомври 2024, 07:53 часа • 1336 прочитания

Прокурор Детелин Георгиев, който е наблюдаващ държавен обвинител по случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и Валенти Тахчиев, който е производствен директор в компанията на Гебрев "Емко", не бави случая заради "проникване на руски интереси в прокуратурата на България". Това е официалното заключение на българската прокуратура.

Сигналът е подаден от Бойко Ноев, който е зам.-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и служебен министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова. Той се базира и на поведението на Георгиев в социалната мрежа Facebook, което според Ноев го определя като "убеден привърженик на Путин".

Припомняме, че всички досега налични публични данни сочат, че отравянето на Гебрев е операция на руското външно разузнаване ГРУ: Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

Отговорът на прокуратурата е, че от ДАНС не са установили връзки с руските служби на Георгиев. Държавното обвинение не оспорва твърденията на Ноев какво прави Георгиев във Facebook (че демонстрира позиции в подкрепа на Путин), но го определя за свобода да изразява мнение.

Отделно, прокуратурата казва, че от пострадалите лица по случая не е имало до момента искане за отвод на Георгиев.

Още: Прокуратурата няма пари: 13 години по-късно след първия руски саботаж с взрив в България

Източник: Bird.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес