Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помните ли "Осемте джуджета": Kомандироват прокурор Франтишек в Смолян за три месеца

11 юли 2024, 14:35 часа • 761 прочитания

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров е командирован за три месеца в Районната прокуратура в Смолян, съобщи сайтът lex.bg.

Тече проверка

Петров беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП. В момента спрямо него тече проверка от Инспектората на Върховната прокуратура за всичко свършено през последните три години. Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

ОЩЕ: След делото срещу Нико Тупарев: Сарафов разпореди проверка на прокурор Франтишек

Понастоящем Сарафов е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места - три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли, тъй като дотогава той е в отпуск. Предвижда се той да работи в Смолян до 22 октомври нази година.

По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

ОЩЕ: Без наказание за известен прокурор по сагата "Осемте джуджета"

След задържането на Нико Тупарев

Петров повдигна обвинение и поиска задържането на Нико Тупарев за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Впоследствие Софийският градски съд установи, че в случая въобще няма данни за престъпление и освободи продуцента без мярка за неотклонение.

Апелативният прокурор пък оттегли протеста на Петров, който продължи да настоява Тупарев да бъде задържан под стража или под домашен арест.

Ръководствата на прокуратурата и на СГП се разграничиха от действията на Петров и определиха произнасянето му като "неправилно и порочно", а срещу него започна проверка. От прокуратурата посочиха, че ако тя установи нарушения, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу Петров.

Прокурорът е отдавна известен - неговото име зае централно място в сагата "Осемте джуджета", там също имаше проверка и от нея не дойдоха последствия: Без наказание за известен прокурор по сагата "Осемте джуджета"

Преди вече 7 години, срещу Петров имаше сигнал, че е ударил деветокласник - и по този случай обаче не беше доказано нищо и за обвинителя нямаше последствия: Прокурор ударил дете за това, че го прередило на опашка

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес