Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пациентка: Медицински одит доказа подправена експертиза при фатално раждане в Сливен

21 август 2018, 12:05 часа
Реклама

Още един случай с проблемно раждане в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" се набива на очи - заради официално заключение, че лекарката (д-р Татяна Пашева), водела раждането на починалата преди дни Ренета Томова, е допуснала куп грешки при случай, в който раждане е завършило с починало бебе.

Случаят е по-стар - от 2012 година. Майката - Кристина Кукова, постъпва в болницата с преносен плод и лежи там 16 дни преди раждането, което ѝ първо. Твърди, че през това време "се наслушала" на обиди към нея и други пациентки, съобщава Bulgaria On Air.

На 8 април, 2012 година д-р Татяна Пашева, началник на АГ отделението на сливенската болница сега, а тогава - само гинеколог, назначава естествено раждане, въпреки че няма достатъчно голямо разкритие.

"Казаха ми да се качвам по стъпалата пеша, за да имам разкритие. Да съм направела една тава с кюфтета на бебето, да му я показвам отпред, за да можело да излезе и всякакви такива... Тогава беше Цветница, имаше много малко лекари. Решиха, че ще правим секцио по спешност - на 12-я час", разказва Кукова.

След раждането тя влиза в реанимация, а на мъжа й казват, че всичко е наред, просто раждането било малко по-тежко.

"От неонатологията, когато са поели бебето, са направили мъжа ми на нищо, че сякаш до последно сме си седяли вкъщи и сме дошли като е станала беля. А аз бях 16 дни в това отделение, всеки ден. Там неонаталозите са му казали, че детето е в много тежко състояние, бебето не е изплакало, а водите ми не са били зелени, а кафяви. Детето се роди удавено, но не във вода", допълва потърпевшата. Бебенцето починало около Великден.

В крайна сметка майката подава сигнали, а Медицинският одит установява редица нарушения. Сред тях е и фалшифицирана епикриза на детето - след одита майката се сдобива с втора епикриза, която потвърждава грешките на д-р Пашева.

Началникът на болницата д-р Велислав Петров твърди, че относно д-р Пашева към него нямало жалба. "Тези грешки най-вероятно са стигнали до нея, тя си е понесла наказанието", добави той и поиска сега първо заключението на "Медицински одит".

Над 20 смъртни случаи на бебета има в болницата, каза още д-р Петров. Той допълни, че всяка година се раждат 1300 деца, от които 400 "най-вероятно се раждат при д-р Пашева".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес