Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любовници и бивши съпруги - по-често жертви на домашното насилие в България

22 август 2024, 12:42 часа • 2522 прочитания

След историята на Дебора от Стара Загора, която през 2023 г. бе нарязана от своя приятел с макетно ножче, регистрираните случаи за домашно насилие у нас са се увеличили между 2 и 3 пъти, показват данни на МВР.

Още: Случая "Дебора": Съдът пусна Георги Георгиев под домашен арест

Снимка: БГНЕС

Основната причина за този ръст е промяната в Закона за защита от домашното насилие, която настъпи през август 2023 г. именно след случая в Стара Загора. Тогава в Закона като домашни насилници бяха вписани настоящи и бивши любовници и съпрузи. Според публикация на "24 часа" още в месеца, в който са направени промените, се е усетило увеличаването на случаите. През август са били регистрирани 308 души, а само месец по-рано бройката е била 123-ма.

Тенденцията се запазва и до юни тази година, когато регистрираните случаи за домашно насилие са 240, а за същия месец през 2023 г., когато в сила е старият закон, случаите са 110. Аналогично е и през месец май - 239 случая през настоящата година и 113 през миналата. Според публикацията, за месеците от януари до май 2024 г. скокът е даже по-драстичен и с 3 пъти повече спрямо 2023 г.

Още: Оценяват риска от домашно насилие по стандарт и методика

Снимка: iStock

Какво е променено в закона

Основната промяна в закона е добавянето на любовници и бивши съпрузи, които налагат тормоз над настоящите или бившите си половинки. Именно включването им в списъка с домашните насилници дава този скок в регистрираните случаи, е показало проверка на "24 часа".

Още: "Рефлексия на събуденото общество": Правен експерт обясни ръста на сигналите срещу домашното насилие

През август 2023 г. са добавени и настойници и попечители на деца, за които се грижат, роднини до четвърто коляно на бившия или настоящия съпруг или съпруга и др. Продължават да важат и случаите на домашно насилие, упражнено от членове на семейството - брат, син, баща, майка и т.н.

Освен промените в закона, активизацията на държавни институции и НПО-та също е спомогнало за това жертвите на домашно насилие по-често да подават сигнали.

Повече ли са били случаите по време на пандемията

Оказва се, че схващането, че по време на пандемията е имало повече случаи на домашно насилие, тъй като хората дълго време са стояли вкъщи, не е съвсем вярно, но само що се отнася до регистрираните сигнали. Според данните, през 2019 г. регистрираните случаи на домашно насилие са били 619, през 2020 г. - 606. През 2021 г. случаите набъбват на 664, а през 2022 г. скачат на 845. През 2023 г. скокът вече е сериозен и случаите стават 1614.

Само за първите шест месеца на 2024 г. регистрираните случаи на домашно насилие в България са 1495.

Профил на жертвите

Снимка: iStock

Според данните от Министерството на труда и социалната политика, част от която е и Агенцията за социално подпомагане, повишаването на случаите на домашно насилие е факт, въпреки че тук се използват други данни - от Националната информационна система за случаите с домашно насилие и производствата по защита на пострадали, пише "24 часа". С други думи - гледат се данните за хора, потърсили или получили социални услуги. Те са изнесени от социалния министър по реда на парламентарен контрол след писмен въпрос на депутата от "Възраждане" Димо Дренчев от 17 юлит, който е поискал информация за най-честите форми на домашно насилие и профила на жертвите и извършителите през последните пет години.

Ето данните от отговора на минитъра от 8 август: през 2020 г. системата отчита 594 жертви, през 2021 г. - 660, през 2022 г. - 736, а през 2023 г. - 888. За първата половина от настоящата година са регистрирани 597 жертви, което е повече от цялата 2020 г.

Още: Българите са срещу домашното насилие - 70% искат по-сурови наказания

Според същите данни в отговора на министъра през 2024 г. в регистрираните случаи жертвите са: 159 жени, 3-ма мъже, 435 деца и 11 души с увреждания. Високият брой на децата тук се дължи на това, че са включени не само фактическите жертви на домашното насилие, но и децата, които са станали свидетели на такова.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес