Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лаура Кьовеши - пълно разочарование с европравосъдието в България

09 август 2024, 07:46 часа • 4703 прочитания

Разочарованието от постигнатото от европрокуратурата в България започва да се трупа все по-сериозно.

Поредният доклад на Европейската комисия за състоянието на законността и върховенството на правото в България беше категоричен – няма напредък в борбата с едрата корупция. На този фон Европейската прокуратура, водена от Лаура Кьовеши, още не е свършила нищо – нито по-значими присъди, нито дори по-значими запори на имущество: "Няма напредък": Европейската комисия иска от България повече присъди за корупция по високите етажи

Към края на февруари в съдебна фаза са 4 дела на европейската прокуратура в страната ни, посочва в. "Сега" на база проверка в деловодните регистри. А за няколко месеца втори обвинителен акт е върнат от съда на делегираните прокурори на европейското обвинение, за да си го поправят.

Още: За измама с пари от ЕС: Европрокуратурата обвини български млекопроизводител

Случаят

СНИМКА: БГНЕС

Делото е за неверни сведения, с които се е целяло да бъдат усвоени европари. Подсъдим е И.Т. От оскъдната информация в определението, с което делото е върнато на прокуратурата, се разбира, че той е даден на съд, защото в началото на 2020 г. е представил пред Държавен фонд "Земеделие" в Пловдив неверни сведения - декларация и 5 данъчни фактури за добитите добиви и реализираната продукция от фирми, които човекът представлявал. По информация на Bird става въпрос за ферма за кокошки-носачки.

Съдия Емилия Колева приема, че по време на разследването са допуснати съществени процесуални нарушения, които ограничават правото на защита на И.Т. - да разбере срещу какви факти следва да се защитава. Тя цитира конкретно противоречие в обвинителния акт, което "действително може да се дължи и на техническа грешка, но води до неяснота". С други думи – не е ясно какво точно трябва да се докаже като факти, за да се установи вина.

Единствената присъда на европрокуратурата в България досега е заради субсидии за автосервиз. Всъщност това дори не е истинска присъда – обвиненият (жена) е глобена с 3000 лв.

Още: Фалстарт на дело за злоупотреба с еврофондове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес