Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купуване на гласове чрез бързи кредити: Схема от предишните избори изправи МВР на нокти

30 септември 2024, 12:03 часа • 1098 прочитания

На предходните избори през юни, които бяха 2 в 1 – парламентарни и вот за Европарламент – е действала схема за купуване на гласове чрез отпускане на бързи кредити. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос, адресиран към вътрешния министър Атанас Илков.

Бързи кредити срещу доказателство, че си гласувал за конкретна партия

Въпросът е зададен на 16 септември от депутата Рая Иванова от „Възраждане“, която посочва, че е получила информация за схемата, а именно „предоставянето на бързи кредити за малки суми през заложни къщи и други небанкови институции и опрощаването им при предоставяне на доказателство за гласуването за определена партия или лица“.

Иванова пита МВР дали има данни за работата на описаната по-горе схема, извършват ли се действия по разследването ѝ, има ли конкретни резултати и ако да – какви са причините към момента да няма ефект от действията на компетентните органи по въпроса.

Още: "Данчо Пръча", "Шарана" и "Сандокана": Депутат разкри кои са купувачите на гласове на Делян Пеевски?

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков отговаря на 27 септември, че през периода на подготовката и произвеждането на изборите 2 в 1 на 9 юни тази година в СДВР и в „Национална полиция“ са постъпили общо 10 сигнала, свързани с евентуални престъпления против политическите права на гражданите, извършени чрез нефинансови институции.

Тези сигнали са довели до проверки на съответните търговски обекти. По 6 от тях са образувани досъдебни производства по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс. Този член гласи: „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, или да гласува на референдум по определен начин, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от 10 хиляди до 20 хиляди лева“.

По друг от десетте сигнала е образувана предварителна проверка по описа на Софийска градска прокуратура, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

Още: "Памперса", "Трите хикса" и "Семката": Още разкрития за конкретните купувачи на гласове на Делян Пеевски?

Снимка: Атанас Илков, БГНЕС

Схема и за предстоящите избори?

Що се отнася до предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври, Атанас Илков отговаря писмено, че към настоящия момент няма постъпили сигнали за купуване на гласове чрез посочения метод.

По време на изслушване в парламента миналата седмица министърът посочи, че МВР проучва тази нова схема като част от подготовката си за организиране на вота. „Насочваме нашите усилия. Най-вече колегите от „Икономическа полиция“ са ангажирани с придобиване на изпреварваща информация, която е свързана с дейността на тези финансови институции, така че да успеем да установим лица, които са задлъжнели и биха могли да бъдат обект на този начин за купуване и продаване на гласове“, каза Илков.

И обясни в конкретика, че обикновено се получават сигнали от хора, станали жертви на подобно изнудване – теглили са бърз кредит, а от фирмата им предлагат да опростят част от сумата, ако се гласува за определена партия/лице.

Всяка седмица до изборите МВР ще изнася информация за сигналите за купуване на гласове и предприетите мерки по тях, заяви вътрешният министър на брифинг на старта на предизборната кампания.

Още: Полицейска операция срещу купуване на гласове тече в Бургас

В цялата страна започва полицейска операция с участието на жандармерията. Към всяка областна дирекция ще бъдат добавени допълнителни сили, които ще работят на терен съобразно обстановката, допълни Илков. Началниците на областни дирекции ще следят активно всички, за които има информация, че участват в купуване и продаване на гласове.

"Всички лица, които влияят на изборния процес с купуване и продаване на гласове, ще бъдат изведени на преден план и започва тяхното наблюдение. Фокусът ще бъде насочен и срещу купувачите на гласове, които не са били във фокуса на МВР", каза още той.

Национален щаб ще координира всички действия около вота, а това включва още транспорта на книжата и машините, както и охраната на изборните секции. Открита е и линия за подаване на сигнали от гражданите, свързани с купуването и продаването на гласове. Тя е денонощна и всеки един гражданин може да подаде сигнал във връзка с изборния процес.

Още: Атанас Илков: Няма възможност сигнал за изборно престъпление да бъде прикрит

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес