Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БОЕЦ: Прокуратурата проверява сигнал срещу Калин Стоянов за "тежки престъпления" (СНИМКА)

09 август 2024, 09:55 часа • 3738 прочитания

Прокуратурата е образувала проверка по сигнал на сдружение БОЕЦ срещу служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за корупция и злоупотреба с власт. Това обяви председателят на движението Георги Георгиев на 8 август.

По информация на БОЕЦ - Софийска градска прокуратура вече проверява Стоянов, като преписката е с № 16548/24г., по описа на СГП.

В сайта на Софийска градска прокуратура и на Върховна касационна прокуратура не е публикувано нищо в тази връзка.

Още: БОЕЦ даде Николай Марков от "Величие" на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

Сигналът на БОЕЦ - чадър от Калин Стоянов?

"На 24 юли 2024 г. източници на БОЕЦ в прокуратурата ни информираха, че във ВКП (Върховна касационна прокуратура - бел. ред.) е получен сигнал, съдържащ данни за тежки престъпения, включително престъпления срещу правосъдието, извършени от организирана престъпна група, занимаваща се с наркотрафик, кражби на скъпи автомобили, данъчни измами, рекет и т.н.", написа Георгиев във Facebook.

По думите му - "министър Калин Стоянов е част от групата, в роднинска връзка с двама от извършителите, и е осигурявал институционален чадър над тях, като е получавал съответната „благодарност“".

Имена

В сигнала са посочени конкретни служители на МВР, ДАНС, местната власт – Община Созопол и др., за които се твърди, че са замесени в дейността на престъпната група (вижте тук). Сред имената са: Александър Стоянов с фирма "Е Финанс 23"; Биляна Евгениева - жена му; Антон Стоянов - брат му; Христо Драгомиров Христов; бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков и т.н.

Според сигнала на БОЕЦ братята Стоянови работели с Веселин Христов – Весо Паяка, който бил част от групировка, чийто ръководител през 2009 г. беше обявен за издирване от Интерпол – Христофорос Аманатидис – Таки.

Твърди се, че братята Антон Стоянов и Александър Стоянов са братовчеди на Калин Стоянов, като "той им е осигурявал защита и недосегаемост", твърдят от БОЕЦ.

Още: БОЕЦ внесе сигнал срещу Пеевски и Гешев за КТБ, показа десетки документи (ВИДЕО)

Източник на БОЕЦ от СДВР потвърдил, по думите на Георги Георгиев, че Александър Стоянов е обявен за държавно издирване, но резултати няма.

"През последните дни Калин Стоянов е хиперактивен, като ежедневно обикаля всички телевизии, за да потуши напрежението и да скрие вината си за неадекватните в конкретни моменти действия на МВР при пожарите, обхванали сраната от последната седмица. Грешките и лошата организация доведоха до изгарянето на десетки къщи в село Воден и до гибелта на стотици домашни животни и цели ферми. Тогава (Делян) Пеевски публично защити своето протеже Калин Стоянов", пише ръководителят на БОЕЦ.

"Миналата година след погрома върху протестите срещу БФС и кадрите с бруталното полицейско насилие Пеевски и Бойко Борисов отново категорично защитиха Калин Стоянов", добави Георгиев.

И в ДАНС имало проверка

По информация на БОЕЦ - и в ДАНС има образувана проверка по данни срещу Калин Стоянов и "свързани с него лица от криминалния контингент". От сдружението обаче нямат информация дали е по същия сигнал, или по друго производство. ДАНС, ръководена от Пламен Тончев, също не е обявила нищо, както и ръководителят на прокуратурата Борислав Сарафов.

През април БОЕЦ организираха протест срещу Калин Стоянов, след като той остана на поста министър на вътрешните работи и след кабинета "Денков-Габриел" - в служебното правителство, чиито министри бяха посочени от премиера Димитър Главчев. Тогава от БОЕЦ обвиниха силовия министър, че е "отговорен за купуването на гласове по време на местните избори". От сдружението твърдяха, че разполагат с конкретни данни за неговата отговорност.

"Отговорен е и за полицейското насилие, което отне и човешки живот. Отговорен е за схемите с Нотариуса, по които мълчи и крие истината. Отговорен е и за незаконните арести на мирни граждани. Отговорен и за това, че през него Борисов, Пеевски и мафията превзеха отново МВР!", заявиха тогава от сдружението.

Стоянов попадна под радара и заради полицейското насилие на протеста срещу БФС през октомври миналата година.

Още: Калин Стоянов се скри от протестиращите, "БОЕЦ" призова и за импийчмънт на Радев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес