Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След дни наблюдаваме най-голямата и най-ярка луна за годината

09 октомври 2024, 23:50 часа • 603 прочитания

Най-голямата и ярка суперлуна за годината, известна като "Луната на ловеца", ще бъде наблюдавана на 17 октомври. На тази дата Луната ще се намира на най-близко разстояние - над 357 000 километра от Земята, в перигея на своята орбита.

Още: Земята "изтърва" втората си луна

Суперлуна обикновено се нарича голямо пълнолуние - явление, при което пълната фаза е възможно най-близо до момента, в който естественият ни спътник преминава през най-близката до Земята точка от своята орбита (перигей). По това време Луната изглежда визуално по-голяма (с около 13,5%), отколкото по време на пълнолуние, съвпадащо с преминаването през най-отдалечената от Земята точка, предава БНТ.

Още: Две луни в небето: Какво означава и как да използваме времето, за да привлечем успех

По това време ще бъде активен и метеорният поток Ориониди, чийто максимум е на 20-21 октомври. Терминът "суперлуна" е по-скоро популярен, отколкото научен. Обикновено това се случва само три или четири пъти годишно и последователно, като се има предвид постоянно изместващата се овална орбита на Луната.

Още: Рядко явление: Синя Суперлуна ще грее в небето до сряда (ВИДЕО)

Тази година се наблюдават четири суперлуни. Началото на поредицата от небесни спектакли постави августовската суперлуна, последвана от септемврийската, която съвпадна с частично лунно затъмнение. Суперлуната през октомври ще бъде най-близката. Последната суперлуна за годината, известна като "боброва", ще бъде на 15 ноември. Последното обикновено пълнолуние - т.нар. студена луна, ще бъде на 15 декември.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес