Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха планета, която се върти около две звезди

11 ноември 2021, 13:35 часа • 4864 прочитания

Обсерваторията TESS е открила в съзвездието Рак екзопланета, която се върти около две звезди. По размери обектът е съпоставим с Юпитер. Статията за откритието е публикувана в изданието The Astronomical Journal.

Названието „Татуин“ за подобни планети е в чест на родината на Люк Скайуокър от „Междузвездни войни“. Първият "Татуин" е открит от орбиталния телескоп Kepler през 2011 госина, а за последните години учените са открили около двадесет подобни екзопланети. Трудностите в тяхното търсене са свързани с това, че за тази цел е необходимо провеждането на много продължителни наблюдения, което е недостъпно за повечето наземни телескопи.

Астрономите са установили, че подобни планети могат да се откриват с помощта на орбиталния телескоп TESS, който е заменил известния Kepler в началото на 2018 година. За разлика от своя предшественик TESS променя своето полезрение всеки месец, а не наблюдава един и същи участък от небето. Това позволява да се търсят планети във всички ъгълчета на галактиката, но пречи на откриването на татуини.

Странен космически обект избухва отново и отново. Учените не знаят защо

Учените решили този проблем благодарение на това, че татуините се въртят около две звезди. Астрономите обърнали внимание, че в някои случаи тези екзопланети ще закриват светлината първо на едното, а после на другото светило, което позволява еднозначно да се идентифицират следи от тяхното съществуване в двойни звездни системи.

Ръководени от тази идея, учените анализирали снимки на TESS от януари 2020 г и открили следи от татуин край двойната звездна система TIC 172900988b. Тогава телескопът бил насочен към съзвездие Рак.

В тази звездна система учените открили планета с размерите на Юпитер, която извършва едно пълно завъртане около светилата за около двеста земни дни. Точната маса на екзопланетата засега не е известна, но учените предполагат, че е около хиляда пъти по-тежка от Земята.

Това ли е неуловимата Планета Х

В началото на следващата година TESS за пореден път ще бъде насочен към съзвездие Рак. Учените се надяват, че повторни наблюдения на звездната система TIC 172900988b ще потвърдят съществуването на татуина. С тяхна помощ астрономите смятат да уточнят масата и орбитата на екзопланетата, което е важно за оценка на обитаемостта на нейните потенциални спътници.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес