Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как една червеева дупка може да се превърне в машина на времето

20 юли 2023, 08:43 часа • 4123 прочитания

Теоретичните физици имат много общо с юристите. И едните, и другите прекарват много време в търсене на вратички и несъответствия в правилата, които могат да бъдат използвани, пише SciencеAlert.

Валери П. Фролов и Андрей Зелников от Университета в Албърта, Канада, и Павел Картуш от Карловия университет в Прага вероятно не биха могли да ви отърват от пътна глоба, но може да са открили достатъчно пространство за лавиране в законите на физиката, за да ви изпратят назад във времето.

Преките пътища през пространство-времето, известни като червееви дупки, не са признати характеристики на Космоса. В най-фантастичния си вид те биха позволили прекосяване на светлинни години, пресичане на галактики за един миг или може би движение във времето толкова бързо, колкото човек може да се движи в тяхната среда.

Червеевите дупки могат да изкривяват светлината като черните дупки

Червеевите дупки всъщност са малко повече от форми. В ежедневието сме свикнали да се занимаваме с едномерни линии, двуизмерни рисунки и триизмерни обекти. Някои можем интуитивно да сгъваме, оформяме и да пробиваме дупки.

Физиката ни позволява да изследваме тези промени в ситуации, които не можем да изследваме интуитивно. На най-малките нива квантовите ефекти дават на разстоянията и времето известна свобода на движение.

В много по-големи мащаби пространство-времето може да се свива и разширява по отношение на гравитацията по начини, които е невъзможно да се оценят без цял куп уравнения, които да ви насочват.

Материята не би могла да се движи през тази математическа структура, въпреки че някои подозрителни обекти от двете страни, които случайно са заплетени, ще останат свързани.

През десетилетията се търсят сценарии – както възможни, така и чисто теоретични – които биха могли да позволят на квантови ефекти и дори цели частици да пътуват през екзотични форми на пространство-времето невредими.

Учени откриха начин да използват червееви дупки за междугалактическо пътуване

Предложението на Фролов, Картуш и Зелников за изкривяване на времето включва това, което е известно като пръстеновидна червеева дупка, описана за първи път през 2016 г. от теоретичния физик Гари Гибънс от университета в Кеймбридж (Англия) и физика от университета в Тур (Франция) Михаил Волков.

За разлика от сферичните изкривявания на пространство-времето, които можем да припишем на черните дупки, пръстеновидната червеева дупка, предложена от Гибънс и Волков, свързва петна от Вселената (или различни вселени), които наричаме плоски.

Като се имат предвид взаимодействията на електрическите и магнитните полета, наречени двойствени ротации, и прилагането на някои изборни трансформации, пръстеновидните маси биха могли да създадат някои интересни изкривявания в това, което иначе би било плоско пространство-време.

И готово! Дупка във Вселената, която ви свързва с... е, някое далечно място.

Фролов, Картуш и Зелников взели тази дупка и я прокарали през различни сценарии. Например какъв ефект може да има друга, неподвижна маса върху пръстена? И какво, ако пръстенът за влизане и пръстенът за излизане са в една и съща вселена?

Решенията, които открили физиците, включват това, което е известно като затворена времеподобна крива. Точно както звучи, тя описва обект или лъч светлина, който се движи по линия, връщайки се в същата точка. Не само в пространството, но и във времето.

Порталите в пространството може вече да са открити, казват български физици

Преди да стегнете багажа за едно парадоксално двупосочно пътуване до бъдещето и обратно, много препятствия биха могли лесно да предотвратят подобно начинание. Покойният физик Стивън Хокинг със сигурност е мислил така.

Но кой знае? С правилния космически адвокат може би ще успеем да обжалваме присъдата си за еднопосочно пътуване в бъдещето с малко помощ от огромен чифт пръстени.

Това изследване е достъпно на сървъра за препринт arXiv и е прието за публикуване в списание Physical Review D.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес