Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетски археолози откриха астрономическа обсерватория от 6 век пр.н.е.

25 август 2024, 17:55 часа • 15622 прочитания

Египетски археолози са открили астрономическа обсерватория от 6 век пр.н.е. в храма в Буто в Делтата на Нил, обяви министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Смята се, че тя е била сред най-големите съоръжения по това време за наблюдение на небесните тела и астрономически явления, предаде БТА.

Откриха новороден микроконтинент

Ключови находки

Сред ключовите находки са наклонен слънчев часовник и останки от сграда от кирпичени тухли. Постройката с площ около 850 кв. м се състои от просторна зала с Г-образна форма и няколко складови помещения. Входът й гледа на изток към слънчевия изгрев. 

Още: Желязните зъби на комодските варани: Ключ към разгадаване на динозаврите

Астрономически познания

Откритието "показва астрономическите познания на древните египтяни, включително способността им да определят слънчевия календар и важни дати, свързани с религията и земеделието", каза генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мохамед Исмаил Халед. По думите му е видно, че предците ни са владеели сложни техники с помощта на сравнително прости инструменти. 

Учените са намерили и статуя от Двадесет и шестата Династия на Древен Египет, предмети с ритуално предназначение и артефакти, свързани с всекидневния живот. 

Как COVID пандемията промени поведението на животните

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес