Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 180 млн. лева са дадени авансово за разширението на Чирен

26 август 2024, 14:51 часа • 719 прочитания

Почти 178,350 млн. лева аванси без ДДС са дадени за дейности за разширение на газовото хранилище "Чирен". Това става ясно от отговор на служебния енергиен министър Владимир Малинов на въпрос на депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров.

Става въпрос за плащания в аванс по три договора. Най-много аванси - 88,97 млн. лева, са дадени за доставка на материали и оборудване за разширение на надземната част на хранилището. Договорът е с ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън". Още малко над 65 млн. лева са платени за планиране и доставка на материали за разширение на ПГХ Чирен-сондажен фонд. Договорът е с ДЗЗД "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен". А 24,3 млн. лева са платени за проектиране и доставка на оборудване за газопровод, свързващ подземното газово хранилище (ПГХ) "Чирен" - договорът е с ДЗЗД "Стройгазсистем".

Всички аванси са обезпечени със 100% гаранция, казва още Малинов.

Общата стойност на инвестицията по разширението на Чирен е около 600 млн. лв. Планира се работите по разширение на хранилището да приключат до края на 2024 г.

Проектът цели увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. м3 (към момента е 550 млн. м3), увеличаване на дневния капацитет на добив до 10 млн.м³/ден и на нагнетяване до 8 млн.м³/ден. Към момента максималният дневен капацитет на добив е 3,82 млн. м3/ден, а максималният дневен капацитет на нагнетяване е 3,62 млн.м³/ден.

Още: Няма измама в разширението на Чирен: Говори енергийният министър

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес