Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Voyo – провалът на една идея

12 Thursday 2012, 08:46 часа • 5398 прочитания

Преди по-малко от 3 месеца, най-голямата частна телевизия в България, излезе с проект за видеопортал, който съдържа всички новини, клипове и продукции на телевизията, както и интересни филми и сериали. Рекламите за Voyo услугата бяха доста агресивни, като от „Би Ти Ви” дори стигнаха до там да предприемат лицемерна кампания срещу интернет пиратството и да пуснат „гладуващия” Асен Блатечки да рови в хладилниците на „нарушителите”. Цялостната идея беше, че Voyo ще представлява платен видеопортал, в който срещу минимална такса, ще могат да се гледат продукциите на телевизията, както и популярни филми и сериали.

По необясними причини „Би Ти Ви” избра възможно най-неподходящия момент за стартиране на подобна услуга. След като през зимата хиляди хора се бяха събрали, за да протестират срещу проектозакона ACTA, от медията явно бяха решили, че именно Voyo е отговорът на всички молитви да се създаде видеопортал, който да предлага същата услуга като торент тракерите, но да бъде легално и срещу ниско заплащане, което всеки може да си позволи. Всъщност това беше и един от аргументите при протеста ACTA, че българинът е съгласен да си плаща за съдържанието, което получава в интернет, но трябва да го получава по лесен и достъпен начин. Затова от „Би Ти Ви” решиха, че това е моментът за действие и доста нахъсано и ентусиазирано започнаха услугата Voyo. Няма лошо. Само че проектът  Voyo се оказа една от тези идеи, които на хартия изглеждат страхотно, но в действителност се оказват пълен провал. Причините за скоростния крах на Voyo са няколко.

Първо, като предлагаш платена услуга, която се предполага, че трябва да се превърне в конкурент на лесно достъпните и качествени торент тракери, трябва да се гарантира, че качеството ще е перфектно, а интернет връзката – стабилна. Не може да създадеш подобна медия без да дадеш гарант на бъдещите си потребители по отношение на качество и бърза връзка. А Voyo освен гръмката реклама, че ще качи треторазрядните български сериалчета 7 дни преди излъчването, не гарантира абсолютно нищо на своите потребители. Второ, невъзможността за споделяне или още по-безумната липса на интерактивност. Какво означава това? Означава, че с нескопосано измислената услуга Voyo не могат да се споделят материали. И то не само, защото такава опция не фигурира технически, а и защото представлява нарушение на закона. Така излиза, че ако реша да споделя някой материал от портала на страницата си във Фейсбук, аз автоматично се превръщам в нарушител. И всичко това е, защото „Би Ти Ви” държи авторските права върху своите продукции.

По този начин обаче медията грешно си е направила сметките и не може да осъзнае, че така само ще отблъсне бъдещите потребители, отколкото да ги привлече. Третата причина за неуспеха на Voyo се крие в забраната да се сваля съдържание. В 21.век, в ерата на технологиите, когато много хора обичат да си свалят филм и да го гледат, докато пътуват в градския транспорт или пък просто да го качат на флашка и да си го пуснат на телевизора, тази  недообмислена опция се превръща в сериозен минус. А защо да не може да се сваля съдържание? Защото автоматично пак се превръщате в законнонарушител. Да, наистина „Би Ти Ви” са законни носители на правата на своите продукции, но чрез скования модел на Voyo, те не само не привличат потребители за новия видеопортал, но и разрушават всякаква обратна връзка със своята аудитория. Не може да лансираш един продукт, който налага хиляди ограничения и да очакваш от хората да го използват и да помагат за популяризирането му. И така стигаме до четвъртата, но най-важна причина защо Voyo се оказа пълен провал.

Просто, защото агресивно рекламираният видеопортал предлага точно едно пълно нищо на своя потребител. Когато пускаш един нов продукт и очакваш той да се сдобие с популярност, трябва много ясно да посочиш с какво този продукт е по-добър от останалите и да изтъкнеш всичките му положителни черти. Истината е, че в случая Voyo не ни предлага нищо ново, което да не можем да получим от торент тракерите и сайтовете за видео споделяне. И като добавка, достъпът до тези сайтове е много по-бърз, лесен и...хм, безплатен. Не може от „Би Ти Ви” да очакват техният портал да пожъне успех, когато с трици ловят маймуни. Или иначе казано, опитват се да „зарибят” българския потребител с безинтересни филми от 2006-та година, трите сериала на телевизията и предавания, които в повечето случаи попадат в графата „пълна боза”. Цялото това изпълнение лъха на непрофесионализъм, несериозност и най-вече нагло подценяване на българския зрител и потребител. Частната медия може и да държи монопола върху родните телевизии, но нещата в интернет пространството стоят по различен начин.

Съвременният интернет потребител е една идея по-интелигентен, той не се хваща лесно на въдицата и в никакъв случай няма да плати 8 лева, за да гледа филм от преди 7 години. С развитието на технологиите и интернет, потребителите свикнаха да получават високо качество, по бърз начин и в повечето случаи безплатно. Така днешният интернет потребител иска да гледа филмите в месеца, в който излизат или поне в годината, в която излизат. Той може и да пуска за фон и да гледа частната телевизия „Би Ти Ви”, но в повечето случаи, това става вечер, след изморителен ден и  не е принуден да дава никакви пари за нея. Затова и ако в България трябва да се създаде платен видеопортал, нека това да се направи като хората.

Нека да се предложат неща, до които няма лесен достъп. Нека се направи с професионализъм, а не само, колкото да се отбие номера. Не може обаче да се предлага един некачествен и недообмислен продукт и когато той се провали, вината да се хвърли върху скъперничеството и незрялостта на българското общество. Нека се предложи нещо стойностно, пък тогава да се коментират характеристиките на обществото.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес