Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дядото

26 Thursday 2013, 15:45 часа • 4903 прочитания

Арт провокация на връх Коледа отвори отново дебата за смисъла на съвременния прочит на тоталитарните тотеми. Аз лично не мога да си обясня негативната реакция срещу превъплащението на Дядо Благоев в Дядо Мраз!

Първо: Последователите на Благоев трябва да са горди, че на Коледа техният Дядо за първи беше припознат като добър старец, който раздава надежда! Кога някога Димитър Благоев е бил възприеман като толкова положителен образ?

Второ: Последователите на Благоев могат да са благодарни на “провокаторите”, че събудиха отново итерес към делото на техния Дядо. Как иначе щяхме да си припомним неговите думи: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите.”

Трето: Последователите на Благоев могат да спят спокойно, защото паметникът на техния Дядо се превърна само в Арт-инсталация, за която всички говорят. Кога друг път щяхме да можем да се сравняваме с украинците, които разбиха паметника на своя Учител и да изтъкваме, че ние българите сме по-цивилизовани и по-европейци?

Четвърто: Последователите на лявата идея могат да се засрамят, че за последните 24 години, не направиха нищо, за да съживят спомена за техния Дядо, както това направиха за една нощ последователи на дясната идея в България. Как сега “внуците” на Дядото ще могат да отговорят положително на неговия въпрос „Що е социализъм и има ли той почва у нас?\".

Пето: Последователите на лявата идея могат с умиление да си припомнят, че по тяхно време имаше само Дядо Мраз и Коледата беше работен ден. Кога друг път им се е давало шанс техен тотем да заживее нов живот и то в червен костюм?

Шесто: Последователите на Благоев си останаха при грозния черен безжизнен тотем и отказаха да му се вдъхва нов живот! И може би по-добре за всички останали!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найо Тицин
Найо Тицин Колумнист
Новините днес