Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една добра идея

16 Wednesday 2013, 10:56 часа • 908 прочитания

През последните години българските телевизионни предавания все по-осезаемо страдат от липса на добри идеи. Така много често се случва, че „горкият” телевизионен зрител е принуден да гледа клонинги на едни и същи телевизионни формати, без да има право да си избере нещо по-различно и стойностно. Може би поради тази причина, всеки един опит да се направи качествено предаване, което да разчита на професионализъм и да не съдържа обичайната доза „махленски” шоу спектакъл, трябва да бъде подкрепян и популяризиран.

Такъв например е случаят с една поредица, която съвсем наскоро тръгна в българския телевизионен ефир. Става въпрос за кратките филмчета, озаглавени „Пет минути София”, които могат да се гледат всяка неделна сутрин в предаването „Отблизо с Мира Добрева” по телевизията –майка БНТ. Дори обаче да нямате намерение да ставате рано в неделната утрин заради някаква поредица или пък ако случайно имате по-приятни занимания, филмчетата се качват в двата големи интернет портала Vbox и YouTube, така че всеки, който прояви интерес, може да ги гледа напълно безплатно там.

Каква обаче е основната идея на тези филми? София отдавна се е превърнала в събирателен пункт на хора от цяла България. Независимо дали сте дошли тук по работа, да учите или пък просто да изпробвате късмета си, това е най-големият град в България, който продължава да привлича все повече посетители. И въпреки че мнозина я определят като една от най-мръсните и бедни столици в държавите-членки от ЕС, София си остава културен, образователен, индустриален и икономически център за цялата страна. Огромното развитие на града и бързите темпове, с които се разраства, понякога пречат  на хората да усетят осем хилядната история на древната ни столица. Неслучайно девизът на столицата е „Расте, но не старее”. Затова и целта на поредицата е да ни разкрие някои любопитни факти за града, в който живеем.

Как обаче се появява българската столица и кога е обявена за един от най-важните градове в България? София се превръща в столица на България на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов. Основните мотиви за превръщането на града в столица са нейната отдалеченост от турската граница и факта, че е разположена на изключително централно място в страната. Когато през 1879 година, градът е провъзгласен за столица започват бурни дискусии за името – дали да бъде Средец или София. В този момент надделява мнението на руската администрация и градът официално започва да се нарича София.

В кратките пет минутни клипчета, които всяка неделя ще се излъчват по Българската национална телевизия, заинтригуваните граждани ще могат да научат много интересни и вълнуващи подробности за българската столица. Филмчетата няма да се концентрират само върху историческата част на събитията, но и ще представят модерния облик на София, като един от най-оживените и развлекателни градове в България. Също така ще се обърне внимание на все по-намаляващия брой места, където човек може да релаксира сред природата и да избяга от шумотевицата на града.

Проектът „Пет минути София” е финансиран от Столична община по програма „Култура”, като една от основните му цели е да помогне за кандидатурата на София за европейска столица на културата. През 2012 година са заснети 11 крати филмчета, които показват различни забележителности на града. До края на 2013-та година трябва да се заснемат още 9. Сред част от заглавията на филмчетата са „Слатинската Венера – първите заселници 6000 години преди Христа”, „Банкя – извор на живот”, „Император Константин Велики ’’Сердика е моят Рим!’’ – Амфитеатъра”, „Севастократор Калоян – мецената пред Ренесанса”, „Боянската църква”, „Свети седмочисленици – храмът на изпълнените обещания”, „Жълтите павета – мистерията на производство”, „Сбъднати мечти – метрото на София” и още други.

Основната идея на този проект е да ни представи София в една по-различна, достъпна и истинска светлина. Като един древен град, който ни е подслонил и продължава да ни осигурява работа и терен, въпреки бързото си развитие. Смятам, че такъв тип проекти трябва да бъдат подкрепяни, защото те показват истинския облик на града, в който живеем. Такива инициативи са похвални и достойни за уважение, защото не само те запознават с исторически факти и подробности, които не знаеш, но и те карат да осъзнаеш великолепието и древната история на този вечен град. Затова не ни остава нищо друго, освен да се надяваме да има повече подобни поредици, които да ни запознават с магнетизма на българските градове.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес