Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медиен сблъсък

08 Tuesday 2013, 10:13 часа • 1542 прочитания

2013-та настъпи „грандиозно” и „ударно” по много причини. Още в първия ден от новата година, когато по-голямата част от хората уморено търкаше очи и  упражняваше всякакви „народни” лекове върху себе си с надеждата да се избави от тежкия махмурлук, медиите започнаха да заливат гражданите с бурен поток от „горещи” новини. Изглежда ще се окаже вярна народната приказка, че журналистиката и в частност журналистите, умора нямат. Първо се оказа, че бдителни интернет потребители открили гаф в „новаторското” слово на президента. Росен Плевнелиев, който за първи път се обръща към сънародниците си в новогодишната нощ и имаше огромното желание да покаже една приятелска и дружелюбна среда в своята реч, допусна меко казано странен гаф. Никой не очаква от президента сам да си пише словото или да монтира снимки към своите изказвания. Въпреки това обаче грешката на президентския екип е доста очебийна и беше истинска проява на непрофесионализъм, че целият този цирк се разигра точно в новогодишната нощ. Все пак не може да не се отбележи и огромната медийна шумотевица, която получи този случай, както и значително преекспонираната реакция на някои медии.

Макар че дойде съпътствана от скандали, новата година започна. В първия работен ден на месец януари, когато българите отчаяно се опитваха да се приспособят отново към работната среда след продължителните празници, стана ясно, че в една от най-красивите местности по българското Черноморие започва строителна дейност. Последва нова „сапунена” сага от типа на „Аз подписах документите, но не знаех какво подписвам”, а „замесените” лица упорито се опитваха да убеждават медиите в своята невинност и в бързото решаване на случая.

На фона на тези „грандиозни” събития, един медиен казус се прехвърли в новата година, без абсолютно никакви шансове скоро да бъде разрешен. Става въпрос за сблъсъка между „Би Ти Ви” и оператора „Булсатком”. В навечерието на коледните празници от частната медия „Би Ти Ви медия груп” излязоха със заявление, че прекратяват излъчването на своите програми в мрежата на „Булсатком”, тъй като компанията има неизплатени задължения към частната медия и налага „ценова дискриминация”. В официалното изявление на „Би Ти Ви медия груп” се посочва, че прекратяването на договора е едностранно от страна на медийната група и не зависи от сателитния оператор. Ако въпреки всичко от „Буластком” си позволят да излъчват програмата на „Би Ти Ви”, то техните действия ще се смятат за незаконни и в нарушение на Закона за радиото и телевизията, както и на Закона за авторското право и сродните му права. От сателитния оператор пък заявиха, че основната причина за конфликта с „Би Ти Ви медия груп” се съдържа във факта, че медийната група настоява да се закупува пълния пакет от 6-те програми на „Би Ти Ви”, без операторите да имат право на избор. Освен това операторът твърди, че частната медия предлага неизпълними условия, които не включват наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценнообразуване. В крайна сметка през изминалите празници от частната медия решиха да изиграят постановка в стил „Вижте, колко сме добри” и позволиха на „Булсатком” да излъчват техните програми, но само с уговорката, че случаят ще се разреши в новата година и подлежи на преговори.

Новата година настъпи, но битката между сателитния оператор и частната медия става все по-ожесточена. На 4-ти януари, „Би Ти Ви” изпрати поредното „кърваво” писмо до „Булсатком”. Конфликтът продължава да се задълбочава, като основната пречка за неговото разрешаване е спор в цената на програмите. От сателитния оператор съобщиха, че новите искани цени от „Би Ти Ви” представляват близо 50 на сто от сумата за правата на всички програми на „Булсатком”, като операторът определя тези искания като „безпрецедентна ценова преса”. Междувременно „Би Ти Ви медия груп” продължава да държи на своята позиция, че сателитният оператор прилага „финансова дискриминация” върху медията и в условие на криза продължава да изнудва медията на гърба на зрителите, като предлага непазарни цени. От частната телевизия дори прогнозират, че е възможно „Булсатком” да увеличи тарифата на своите абонати, като прехвърли отговорността за тази постъпка на „Би Ти Ви”. Същевременно частната медия продължава да защитава твърдението си, че сателитният оператор крие абонати. От „Булсатком” определят тези нападки като „безпочвени клевети” и заявиха, че ще има намаляване в цената на абонатите, като това ще зависи от приспадане на дните, в които не са излъчвани програми на „Би Ти Ви медия груп”. Също така сателитният оператор обеща, че ще съдейства на всички свои абонати, които искат да хващат ефирната програма „Би Ти Ви”. Много медии и интернет сайтове определят този конфликт като сблъсък на титаните.

До колко обаче отправянето на взаимни обвинения и ваденето на „мръсни ризи” ще бъде в полза на негово величество потребителя, никой не може да предположи. На този етап взаимоотношенията между двете компании напомнят чисто и просто на вечния спор кой ще прибере по-голямо парче от баницата. Тепърва обаче ще се разбере как ще продължи тази сага и дали намереното решение ще бъде изгодно за абонатите на „Булсатком”.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес