Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чий е Александър Македонски?

16 Sunday 2012, 09:53 часа • 40500 прочитания

Неотдавна един от участниците в реалити шоуто Биг Брадър беше попитан в една от мисиите: „Какъв е Александър Македонски?“ Той пожела да отговори, въпреки че някой от българските участници го предупреди: „Ти не отговаряй, че ще отговориш погрешно!“ Естествено, отговорът на македонеца беше: „Македонец!“. На фона на смеха на останалите български участници в шоуто, гласът на Големия брат му отговори: „Никола, твоят отговор е грешен. Александър Македонски е грък!“. Тогава, с високо вдигната глава, македонецът възропта: „За нищо на света не казвам грък!“ След няколко дни същият се изхитри: „След като сме един народ, значи признаете ли го за македонец, той ще да стане и българин.“

Кой е Александър Велики?

Александър Македонски (или Александър Велики) е владетел на Древна Македония (виж по-долу).  Роден е в гр. Пела, днес на територията на Гърция. Останките от древния град се намират в местността "Градище", при българското село Постол (след 1926г. прекръстено на Пела). В далечното минало, сред местното българско население, мястото е било познато като „Пел“.

Александър Велики е управлявал от 336 пр.н.е. до смъртта си през 323г. пр.н.е. Бил е василевс на Македония, фараон на Египет и шаханшах на Персия. Той е един от най-успешните пълководци и вероятно най-големият завоевател в историята на света. Ръководи завладяването на полисите (градове-държави) на Древна Елада още при управлението на баща си - Филип II. В рамките само на 12 години завладява Персийската империя, Египет и множество по-малки държави в Близкия Изток, с което слага началото на елинистическия период в историята на Югоизточна Европа. Държавата му се простира от Балканския полуостров до днешните Афганистан, Пакистан и Индия.

Какво наричаме Древна Македония?

Древна Македония е антично царство, възникнало през 640г. пр.н.е. и съществувало до 148г. пр.н.е. Спорна е етническата принадлежност на хората, живеели тогава по тези земи. За пръв владетел на Македония се смята Пердика I. Държавата обхващала най-общо територията на днешна Егейска Македония, а столицата й била град Пела. Ликвидирана е с римското завоевание на Балканите през 148г. пр. н.е. (което 200 г. по-късно приключило с покоряването и на тракийското Одриско царство и последвалото през 107 г. от н.е. завоевание на земите на тракийските племена отвъд Дунав, на територията на днешна Румъния).

Чий е той?

Както вече стана ясно, не е сигурно какви са древните македонци. Според мен е абсурдно да се прехвърлят идеи от наши дни върху античността и да се спори на такава основа. Официалната история е приела теорията на гръцките историци, според която Александър Велики е грък, както и неговите балкански поданици. Но всъщност съвременните гърци стъпват на Балканския полуостров след елинския исторически период. Този факт се потвърждава и от генетични изследвания, проведени през последното десетилетие, които доказват, че съвременните гърци са повече наследници на древни народи от Близкия Изток и Източна Африка, отколкото на древните елини. (За справка: http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml)

Гърците се гордеят с  декоративни елементи върху керамика и сгради, които наричат „гръцки”. A тези елементи ги има върху праисторическата керамика на Балканите от много преди те да дойдат тук. Според много алтернативни исторически източници, гърците са си присвоили изцяло за себе си историята и постиженията на люлката на човешката цивилизация – Древна Елада. Не виждам нищо лошо в това, че съвременните гърци се наричат елини, нито в това, че се гордеят и имат самочувствието, че именно те са наследниците на древните елини. Със сигурност те имат право на това! Но не виждам защо македонците, българите или турците също да нямаме това право.

Не мисля, че е редно почти цялата древна история на Балканите (в това число е и историята на империята на Александър Велики) да бъде присвоена само от един съвременен народ. Гръцките историци не позволяват на никой друг балкански народ да се свързва и гордее с елинската цивилизация, въпреки факта, че Древна Елада е обхващала не само територии на днешна Гърция, но и територии от съвременните Турция, България, Румъния, Кипър, Албания... Дори е имало елински полиси и на териториите на днешните Италия (включително и на остров Сицилия), Грузия, Украйна, Либия и Египет, както и на териториите на други средиземноморски страни.

Не намирам за проблем и това, че македонците наричат страната си Македония. България е първата държава, която признава югозападната си съседка с това име. Но ето, че гърците имат против него (което създава големи проблеми на Скопие по пътя към ЕС, а и не само). Те самите наричат своята страна Република Елада, а в същото време имат проблем с това, че една от бившите югославски републики се нарича официално Република Македония. А доказателства, че македонците не са били наследници на древните македони – липсват. Други са нашите спорове с Македония, тях няма да ги споменавам, защото са ясни на всички.  Но защо Александър Велики да не е българин (след като населението в този край на Гърция е било изцяло българско до преди по-малко от век), македонец или албанец (има албански историци, които твърдят, че владетелят е бил албанец)?  

Моето мнение е, че колкото Александър Велики е бил грък, толкова е бил и българин, македонец, албанец или сърбин... Факт е, че всичките народи на Балканския полуостров имаме много сходства не само в средновековната, но и в древната история. Факт е и това, че обичаме да се делим и разграничаваме едни от други, oт което никога не сме имали полза. А още по-категоричен факт е този, че сме запознати само с малка част от историята си. А в тази част, която „познаваме“, не знаем кое е истина, кое е лъжа и кое е някъде по средата.

Сигурен съм, че „битките“ за Александър Македонски ще продължат и през идните десетилетия. Но карайки се помежду си за него, балканските народи забравят един много важен факт – той е бил владетел! Ако приемем, че древните балканци са били нашите предци, то той е притежавал нас, а не ние него. Александър Велики нито е бил, нито може да бъде притежание на някого.

Препоръвам Ви да изгледате този документален филм един комично-драматичен и трагичен разказ за търсенето на истината за една песен. Разкрива как различните балкански народи не можем да се разберам чия е една песен... Също както гърците и македонците не могат да се разберат чий е Александър Македонски.

„Чия е тази песен?“, БНТ (2003)
Сценарист и режисьор: Адела Пеева
Оператор Жоро Недялков

I част: http://www.youtube.com/watch?v=4lpvBmJUs_w
II част: http://www.youtube.com/watch?v=Rom7d9mLTvc
III част: http://www.youtube.com/watch?v=tbF-z-gdtyM
IV част: http://www.youtube.com/watch?v=k2FcsSc-BzY
V част: http://www.youtube.com/watch?&v=DU05nIvS9yo

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес