Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Господари vs. Господари

12 Wednesday 2012, 08:55 часа • 1436 прочитания

Лятото вече свърши. Показател за това са ниските температури рано сутрин и прохладният вятър, който се усеща през деня. С настъпването на есента, в българското медийно пространство започва да се наблюдава едно интересно явление. Наскоро един телевизионен водещ заяви, че септември е сакрален месец за всички телевизии. И ако се замислим, това наистина е така. Това е месецът, в който всички предавания се завръщат в ефир и заредени с нови сили и енергия се опитват да „вербуват” българските зрители за следващите 8 месеца.

Септември е месецът, през който в медийното пространство ежедневно се разразяват някакви телевизионни драми и конфликти, за да може накрая с пълна сила да се разрази голямото рейтингово прецакване. Всяка телевизия се стреми да излезе на пазара с нов и актуален продукт, който да предизвика зрителското любопитство. За целта конкуренцията трябва да бъде максимално оплюта и опетнена, а въпросният продукт да предизвика огромен медиен шум. Само ако дадено предаване е съпътствано със скандал или мелодрама, то ще спечели зрителското внимание.

Криворазбрана формула за успех, но телевизионните продуценти у нас упорито продължават да се ръководят от нея. Горе-долу, придържайки се към веруюто за грандиозен скандал, от 10 септември в ефира на Нова телевизия се заврна едно от най-култовите предавания за последните 10 години – „Господари на ефира”. Комедийното шоу с елементи на социална и разследваща журналистика, се превърна в един от стожерите на обществото и възвърна доверието на хората при отразяването на истината. За своите 10 години на екран, „Господари на ефира” се опитаха да останат дистанцирани от дългите пипала на властимащите и да се ръководят от желанията и нагласите на телевизионната аудитория. Техните „благородни” намерения обаче бързо бяха удавени в морето от бизнес интереси и желание за повече пари. Доказателство за това е разразилият се скандал, който съпътсва култовото предаване вече няколко месеца.

Още с настъпването на пролетта българското медийно пространство беше „разтърсено” от новината, че прочутото шоу напуска редиците на най-голямата частна телевизия у нас. „Господари на ефира” се излъчваше в продължение на 3 години в ефира на „Би Ти Ви”. Като основна причина за разрива в отношенията между частната медия и продуцентите на шоуто бяха посочени различните разбирания при заснемането на продукцията. Малко по-късно обаче продуцентите на шоуто излязоха със становище,че частната медия системно е упражнявала натиск и цензура върху материалите с разследваща журналистика, които се излъчват в шоуто. Тези обвинения поставиха начало на сагата „Маги Халваджиян vs Би Ти Ви”. Драма, която продължава да се разиграва и до този момент.

Истината е, че никой не спечели абсолютно нищо след този скандал. „Би Ти Ви” изгубиха едно от предаванията си с най-висок рейтинг, а продуцентската къща „Глобал вижън” тепърва ще трябва да се справя с последиците от скандала. Наскоро обаче враждата между продуцентите на шоуто и частната медия се разрази с нова сила. Това се случи след като тръгна рекламната кампания за новия сезон на „Господари на ефира” по Нова. От „Би Ти Ви” побързаха да уточнят, че тяхната компания притежава пълни права върху италианския формат  Striscia la Notizia и постъпката на Нова телевизия е неуместна и в разрез със закона.

Частната медия също така обяви, че ще пуснат предаване по модела на италианците. Шоуто ще се казва „Господарите” и вече направи своя дебют в ефира на „Би Ти Ви Комеди”. От друга страна, продуцентите на „Господари на ефира” заявиха, че тяхната продукция вече много отдавна не следва модела на италианския формат и шоуто по Нова ще ни представи напълно нова и различна концепция на предаването.

Кой ще победи в новата телевизионна надпревара – „Господарите” или „Господарите на ефира? Това е въпрос, чийто отговор тепърва ще се изяснява. Ако трябва да бъдем честни и обективни обаче, ще осъзнаем, че българската телевизионна аудитория има нужда от предавания, които  показват истината. Шоу програми, които макар и да съдържат в себе си развлекателна нишка, могат иронично да се заиграват с властта и да показват нещата такива, каквито са в действителност.

Затова независимо какъв ще бъде изходът от този заплетен скандал, това ще бъде една от малкото продукции в родния ни ефир тази есен, която поне частично ще се опита да установи връзка със зрителите. Само подобни предавания биха могли да спасят телевизионните зрители от масовата манипулация, която се излъчва от телевизора.      

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес