Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мазната опасност

27 Monday 2012, 08:38 часа • 1453 прочитания

Затлъстяване – дума, която рядко се използва в българския език и за голяма част от българите се счита за табу. Ако в днешно време някой медицински експерт се появи по телевизията и започне да говори за опасностите от затлъстяване като световен проблем, средностатистическият български зрител ще се изсмее на глас  и ще превключи канала. По-голямата част от хората в страната смятат, че това е проблем, който не засяга нашата нация. Почти всеки българин с охота би обсъдил разпространеното схващане за масовото затлъстяване на американската нация, но през ума му даже няма и да му мине осквернителната мисъл, че ние също страдаме от подобен проблем.

Средностатистическият българин е в състояние надълго и нашироко да говори за мързеливите американци, тяхната липса на воля и вредните храни, с които се тъпчат, но няма да осъзнае, че всъщност затлъстяването е сериозен проблем, който присъства в редица развити държави.  Много малка част са хората, които ще признаят, че затлъстяването е като тежка болест, за която трябва да се предприемат строги мерки. Истината е, че това  е световен проблем, който вече започва да се забелязва и в България. Наскоро излязоха резултатите от социологическо проучване, според което над 55% от българите страдат от наднормено тегло. В случая не става въпрос само за няколко излишни килограма, които бързо могат да бъдат свалени, а за сериозно затлъстяване. Българската нация се нарежда на едно от първите места в Европа по затлъстяване на населението.

Звучи абсурдно, като вземем под внимание факта, че тук по-голямата част от хората живеят на ръба на оцеляването. Но все пак е истина. Според някои здравни организации в страната, причината за тези високи проценти се крие във все по-затворения и заседнал начин на живот сред българите. С развитието на технологиите и появата на все по-нови и разнообразни професии, голяма част от българите започнаха да прекарват все повече време затворени в офиса, без наличието на кавато и да е физическа активност. Вечер, когато хората се приберат по домовете си, пък са прекалено изтощени, за да се занимават, с каквото и да било. Здравните организации отбелязват, че вече дори и начините за забавление на българите са се променили. Ако преди голяма част от българите са предпочитали  да излязат и да се разходят, в днешно време все повече хора искат да си стоят вкъщи.

Причините за това може да са няколко, като в това число влизат липсата на финансови средства, както и все по-пасивното отношение на младите към околния свят. Истината е обаче, че независимо какви са първоначалните причини, отсъствието на физическа активност води до сериозни проблеми като затлъстяване. Заседналият начин на живот се отразява върху метаболизма и това причинява лесното качване на килограми. И ако навремето са били разпространени народните вярвания, че колкото по-пълен е човек, толкова е по-здрав, в днешно време нещата стоят по много по-различен начин.  Наднорменото тегло е  причината за появата на сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, хепатит и рак.

В шест на сто от случаите затлъстяването е причината за проблеми със сърцето, в седем на сто от случаите е причина за появата на хепатит, а в десет на сто от случаите е  причина за появата на ракови заболявания.  Макар че тези плашещи данни не се отнасят само за пределите на нашата страна, тази статистика е много по-черна, отколкото предполагаме. Според британското списание “The Lancet” липсата на физическа активност и заседналият начин на живот отнемат живота на близо 5 милиона души по света. Това е изключително висока цифра, а според водещи експерти, ако скоро не се предприемат сериозни мерки, жертвите на затлъстяване ще се увеличават. Как обаче можем да се спасим от една от най-големите опасности в съвременното общество?

Според съветите на някои медицински организации, най-доброто решение при борбата с наднорменото тегло е наличието на физическа активност. Затова неслучайно през последните няколко години се появяват организирани мероприятия и походи, които имат за цел да популяризират различни видове спорт. Истината е, че добрата физическа активност и упоритото спортуване са най-добрите оръжия срещу затлъстяването. Колкото и банално да звучи дисциплината и редовните спортни тренировки ще вкарат тялото в добра форма и ще помогнат за създаването на по-здрава  физика.

Според медицинските организации добрата физическа форма може да се поддържа лесно. Оказва се, че понякога дори само половин час разходка или каране на велосипед са достатъчни и ще намалеят риска от затлъстяване с над 14%. Единственото нещо, което е нужно на българите е желание за спорт и наличие на богата информация по този въпрос. Едва, когато рисковете от затлъстяване се превърнат в обсъждана тема в страната, хората ще осъзнаят опасностите от това състояние. В противен случай ще продължим да вярваме на бабините приказки, че наличието на много килограми означава здрав организъм.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес