Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За Холивуд важността на климатичните промени не съществува

28 май 2024, 13:57 часа • 848 прочитания

Холивудските филми рядко представят кризата с климатичните промени, показва ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Aквамен може и да няма нищо против, когато океаните се покачат, но кинозрителите може и да имат. Това е един от изводите от изследването, чиято цел е да се установи дали съвременните холивудски блокбастъри отразяват настоящата климатична криза.

Повечето от филмите обаче се провалят на т.нар. "проверка за климатичната реалност", предложена от авторите, анализирали 250 продукции от 2013 до 2022 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Какъв е тестът

Снимка: iStock

Тестът е лесен - научният екип търси дали определен филм представя история, в която има климатични промени, и дали даден герой знае, че те съществуват.

Една от продукциите, издържали теста, е "Лигата на справедливостта" от 2017 г., в която героят на Джейсън Момоа - Аквамен, казва на Брус Уейн, изигран от Бен Афлек: "Нямам нищо против, ако океаните се покачат".

Още: Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Повечето филми обаче не успяват да преминат проверката - по-малко от 10 процента от 250-те филма се представят добре на теста, а климатичните промени се споменават в две или повече сцени в по-малко от четири на сто от продукциите. Това не отговаря на желанията на зрителите, които искат "да видят своята реалност, отразена на екрана", казва професор Матю Шнайдер-Майерсън в колежа "Колби" и водещ изследовател на проучването.

"Най-важното е, че по-голямата част от популярните филми, произведени през последните 10 години в САЩ, не представят света такъв, какъвто е", казва той. "Те изобразяват свят, който вече е история или фантазия, изменението на климата не се случва".

Снимка: iStock

Още: Горещи вълни удрят гърбатите китове в северната част на Тихия океан (ВИДЕО)

Изследователите от колежа "Колби" в щата Мейн публикуват проучването през април заедно с "Гуд енерджи", базирана в Лос Анджелис консултантска компания в областта на околната среда. Резултатите са рецензирани и авторите им търсят публикации в научни списания, отбелязва Асошиейтед прес. Специалистите смятат, че тестът е начин зрителите, писателите и режисьорите да оценят представянето на климатичните промени на екрана, пише БТА.

Някои резултати са изненадващи, отбелязва Асошиейтед прес. Филми, които на пръв поглед почти нямат връзка с климата или околната среда, преминават проверката. "Брачна история", емоционалната драма на Ноа Баумбах от 2019 г. за разпадането на една връзка, се представя успешно, защото героят на Адам Драйвър е описан като "енергийно съзнателен", казва Шнайдер-Майерсън.

Авторите на проучването стесняват подбора на продукциите, като изключват такива, чието действие е преди 2006 г. или след 2100 г., или не се развива на Земята. Оказва се, че стрийминг платформите имат по-висок процент филми, които включват климатичните промени, отколкото големите студиа, отбелязва още Асошиейтед прес.

Още: Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес