Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тим Бъртън със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)

04 септември 2024, 12:02 часа • 771 прочитания

На 3 септември иновативният кинорежисьор Тим Бъртън, който направи дебюта си през 1985 г. с "Голямото приключение на Пий-Уий", беше удостоен със своя собствена звезда на Алеята на славата.

Един от режисьорите в Холивуд с най-голямо въображение, който представи на големия екран герои като Едуард Ножиците и Бийтълджус, беше признат на церемония на Холивуд булевард 6600 пред Hollywood Toys & Costumes. Актьорите Уинона Райдър и Майкъл Кийтън говориха при откриването на звездата в категорията "Филми".

Снимка: Getty Images

"Когато се запознах с теб, бях странно дете. Ти направи така, че да бъда странно момиче не просто е ОК, но е нещо, което да празнувам и дори е нещо готино. Да работиш с Тим е сякаш да бъдеш поканен да се скиташ през сърцето и въображението му", заяви Райдър.

"Благодаря ви много. Това е много специално за мен. Като дете идвах тук от Бърбанк с автобус – без възрастни. Всъщност бях достатъчно малък да смятам, че тези неща (звездите) са всъщност надгробни камъни, когато за първи път дойдох тук", каза Бъртън пред тълпата, събрала се в топлия и слънчев ден в Холивуд.

Още: Моника Белучи и Тим Бъртън лудо влюбени на филмовия фестивал в Рим (СНИМКИ)

Кой е Тим Бъртън

Снимка: Getty Images

Роден в Бърбанк, сред филмите на Бъртън са "Голямото приключение на Пий-Уий", режисьорският му дебют през 1985 г., "Бийтълджус" (1988), "Батман" (1989), "Батман се завръща" (1992), култовият "Кошмарът преди Коледа" (1993), "Булката труп" (2005), "Франкенуини" (2012), "Едуард Ножиците" (1990) и много други.

Бъртън е израснал в долината Сан Фернандо, където майка му е собственик на магазин за подаръци с котешка тематика, а баща му работи в отдел "Паркове и отдих" в Бърбанк. Той рисува анимации и обича да гледа филми на ужасите на Винсънт Прайс. В девети клас една от фирмите, занимаващи се със санитарни услуги, включва един от неговите проекти в плакат за борба с боклука.

Младият Бъртън създава късометражни филми в задния си двор, използвайки техники за стоп-моушън анимация или снимане на 8 мм лента без звук. След гимназията той посещава Калифорнийския институт по изкуствата.

Още: "Обичам този мъж!": Моника Белучи проговори за връзката си с Тим Бъртън

Снимка: Getty Images

90-секунден, нарисуван с молив, анимационен филм, който той прави като студент през 1979 г. - "Стъблото на чудовището от целина", привлича вниманието на Walt Disney Animation Studios, които му предлагат стаж за аниматор. Бъртън режисира първия си късометражен филм през 1982 г., докато работи за Disney. Това е "Винсент" - 6-минутен черно-бял стоп-моушън филм, базиран на стихотворение, написано от него и озвучено от неговия герой на Винсънт Прайс.

Бъртън получи номинация за "Оскар" заедно с Майк Джонсън през 2006 г. за най-добър анимационен филм за "Булката труп". През 2013 г. беше номиниран в същата категория за "Франкенуини".

През 2023 г. той получи номинация за "Еми" за изключителна режисура в комедийна поредица за епизод на "Уензди" ("Wednesday"). Той е един от изпълнителните продуценти, припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес