Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

19 април 2024, 19:23 часа • 979 прочитания

Първата част от шедьовъра на нямото кино - филма "Наполеон" на Абел Ганс, ще бъде прожектирана през май на кинофестивала в Кан, съобщи АФП. Събитието е чакано от киноманите повече от петнайсет години. Толкова продължава възстановителната работа по лентата.

Един век след заснемането първата част от седемчасовия филм с продължителност 3 часа и 40 минути ще открие селекцията на кинофестивала, посветена на историята на киното, обявиха организаторите.

Napoléon vu par Abel Gance (1re époque) en ouverture de Cannes Classics au 77e Festival de Cannes 🎞 Légende connue des...

Posted by Festival de Cannes on Thursday 18 April 2024

Още: Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Възстановеният "Наполеон"

"Наполеон" е ценен от киномани и режисьори от ранга на Франсис Форд Копола. Екипът по възстановяването на филма е събрал почти 100 км лента с части от цял свят - от Ню Йорк до Италия и Дания. Смята се, че възстановената версия на "Наполеон" е вярна на оригинала. Сумата по възстановяването на лентата възлиза на 2,5 млн. евро.

Първата прожекция на филма е през 1927 г., а след Кан филмът ще бъде прожектиран в цялост под съпровод на 250 музиканти от "Radio France" в Париж на 4 и 5 юли, както и на фестивала на "Radio France" в Монпелие и в рамките на фестивала на френската кинотека през лятото.

"Наполеон" ще излезе и по френските кина. Ще се разпространява и по телевизиите и платформата Netflix, съобщава БТА.

Още: Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес