Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Педро Алмодовар се завръща във Венеция с първия си филм на английски език

02 септември 2024, 13:43 часа • 659 прочитания

Испанският режисьор Педро Алмодовар се завръща на филмовия фестивал във Венеция на 2 септември с първия си пълнометражен филм на английски език "The Room Next Door" с участието на Джулиан Мур и Тилда Суинтън.

Филмът е размишление върху смъртта и приятелството, чието действие се развива в Нова Англия, а редовната участничка във филмите на Алмодовар - Суинтън - е военен кореспондент, страдащ от рак в последен стадий. Мур е нейна приятелка, успешна писателка, която се съгласява да бъде до нея в последните ѝ мигове.

Актьорът Джон Туртуро допълва водещото трио във филма, който превежда на английски език това, което режисьорът развива повече от десетилетие на родния си език - все по-меланхолично кино, склонно да анализира страха от смъртта или физическия упадък.

Още: Брад Пит във Венеция с Инес де Рамон и Джордж Клуни (СНИМКИ)

Филмът на Алмодовар е един от 21-те, които се състезават за престижната награда "Златен лъв", която ще бъде връчена на 7 септември.

Снимка: Getty Images

"Несигурността ми изчезна след първия прочит на масата с актрисите... Езикът не беше проблем", казва Алмодовар за последния си филм, чиято световна премиера е на Лидо тази вечер. "Във филмите ми хората говорят много... В "The Room Next Door" Тилда Суинтън и Джулиан Мур носят тежестта на целия филм на раменете си и са истинско зрелище", каза той, цитиран от АФП.

Още: Кейт Бланшет: В съвременното общество има явна липса на срам

Алмодовар през годините

Това не е първият опит на Алмодовар в англоезичното кино. Премиерата на първия му, късометражния "Човешкият глас", беше във Венеция през 2020 г. В него Суинтън е в ролята на изоставена любовница. Миналата година в Кан режисьорът представи "Странният начин на живот" - друг късометражен филм, този път гей уестърн с участието на Итън Хоук и Педро Паскал.

Като знаков персонаж в испанското кино, Алмодовар започва с кичозни черни комедии, като "Пепи, Луси, Бом и други момичета на кладата" или "Какво направих, за да заслужа това". Пробивът му е през 1988 г. с филма "Жени на ръба на нервна криза", който печели наградата за най-добър сценарий във Венеция и "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Снимка: Getty Images

Но с времето надделява по-предпазливата жилка на плодотворния испански режисьор, която се развива от филми като "Говори с нея" от 2002 г. - който носи на Алмодовар "Оскар" за най-добър оригинален сценарий, рядко постижение за неанглоезичен филм - и "Лошо възпитание" от 2004 г. до по-новия "Болка и слава" от 2019 г., посветен на кариерата му като режисьор. "Паралелни майки" - историята на две жени, които раждат в един и същи ден, спечели награда за най-добра актриса на Пенелопе Крус във Венеция през 2021 г., припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес