Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Любимият" филм на привържениците на "Възраждане" - "Близо", спечели наградата LUX

28 юни 2023, 09:24 часа • 3470 прочитания

Филмът "Близо" ("Close") на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г. Церемонията се проведе във вторник, 26.06, в Европейския парламент в Брюксел.

Показванията на филма у нас са съпроводени от протести и вандалски актове, като всичко започна на 10 юни, когато прожекция на "Близо" в столичното кино "Одеон", организирана като част от фестивала София Прайд Филм Фест, бе отменена заради вербални сблъсъци между зрители на фестивала и привърженици на партия "Възраждане". Протестиращите твърдят, че във филма става дума за педофилия, но всъщност подобно нещо няма в сюжета.

"Близо" е копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия и разказва за приятелството между двете тринайсетгодишни момчета Лео и Реми. Когато приятелството им внезапно е прекъснато, Лео се обръща към Софи - майката на Реми, и се опитва да разбере какво се е случило. "Близо" е филм за приятелството и отговорността.

Снимка: Jan VAN DE VEL/© European Union 2023

Другите четири филма, номинирани за наградата, бяха: "Алкарас" на испанската режисьорка Карла Симон, "Burning Days" на турския режисьор Емин Алпер, "Will-o'the-Wisp" на португалския режисьор Жоао Педро Родригеш и "Идиотският триъгълник" на шведския режисьор Рубен Йостлунд.

Филмът победител беше избран чрез комбиниране на гласуване от зрителите и гласуване от страна на членовете на ЕП, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.

ОЩЕ: "Фашизмът не е патриотизъм": Протест срещу действията на "Възраждане" (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес