Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кейт Бланшет призова да се правят повече филми за бежанци

21 май 2024, 08:49 часа
Реклама

Австралийската актриса Кейт Бланшет, посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците, призова филмовата индустрия да направи крачка напред и да включи техните невероятни истории. "Хората, които са разселени, имат глас, имат история", каза носителката на "Оскар" по време на лекция на филмовия фестивал в Кан. "Техните истории са толкова невероятни и вдъхновяващи", подчерта актрисата.

Още: Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Историите на бежанците

Снимка: Getty Images

Бланшет, която от 2016 г. се среща с бежанци като пратеник на ВКБООН, заяви, че 114 милиона души по света са били разселени от насилие и война. "Винаги съм недоумявала защо повече филми не говорят пряко или косвено за това. Колкото повече изключваме тези гласове от нашите разкази, толкова повече ги отчуждаваме. Затова бих искала да кажа на хората, когато мислят за режисьори, с които биха могли да работят, или за истории, които биха ги заинтересували... просто направете списък с хора, които не изглеждат като вас, които не са имали опит като вас, и вижте какви истории бихте искали да разкажете", каза Бланшет.

Още: "Хоризонт: Американска сага" - Кевин Костнър представи премиера на филма си в Кан

Звездата е в Кан за премиерата на филма "Слухове" извън конкурсната програма. В него седемте лидери на най-богатите либерални демокрации в света се губят в гората, опитвайки се да изготвят общо становище, пише БГНЕС.

През месец ноември Кейт Бланшет направи изявление в Европейски парламент, в което призова ЕС да засили подкрепата си към бежанците.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес