Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Disney загуби правата върху ранната версия на Мики Маус (ВИДЕО)

02 януари 2024, 09:13 часа

"Steamboat Willie", късометражен филм от 1928 г. с ранни версии на Мики Маус и Мини Маус, се смята за символ в историята на киното, който променя съдбата на Disney. След изтичането на авторските права обаче техните снимки вече са достъпни за всеки в САЩ.

Реклама

Това означава, че творци като карикатуристи, художници и др. вече могат да преработват и използват най-ранните версии на Мики и Мини. Всъщност всеки може да използва тези версии без разрешение или допълнителни разходи, но от Disney предупреждават, че по-модерните версии на Мики Маус все още са обект на авторско право.

"Разбира се, ние ще продължим да защитаваме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право", заяви компанията.

Още: Disney обяви кои любими анимации ще получат продължения

Борбата за авторското право

Американското законодателство за авторското право гласи, че правата върху героите могат да бъдат запазени за 95 години, което означава, че срокът за героите в "Steamboat Willie" е изтекъл на 1 януари 2024 г.

В миналото от компанията Disney неколкократно се сблъскваха със загубата на авторските права върху оригиналните си анимационни филми. Усилията на компанията да защити своите герои дори доведоха до създаването на закон, наречен "Закон за защита на Мики Маус", но моментът най-накрая настъпи. Тези произведения вече могат законно да се споделят, изпълняват, използват повторно, преработват или семплират, пише БГНЕС.

Още: Мики Маус: Дисни губи правата върху легендарната мишка

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес