Българският филм "Ваклуш" с престижна награда в Кан

1830
Българският филм "Ваклуш" с престижна награда в Кан
Снимка: Nikolay Vasilev/Facebook

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан "Remember the Future" със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice Feature Film).

Целта на фестивала "Remember the Future" е да открие, отличи и осигури повече видимост и признание в цял свят на ново поколение талантливи режисьори, разказва Николай Василев за БТА. 

Филмите, избрани от журито, за селекцията "Най-доброто от бъдещето", се представят на публиката на месечни прожекции в Cineum Cannes. Зрителите гласуват за любимите си филми, които най-добре представят бъдещата вълна на киното и новите идеи. През годините във фестивала "Remember the Future" са участвали световноизвестни знаменитости като Робърт Кенеди, Йоко Оно, Клинт Истууд, Ричърд Брансън, Брус Уилис, Дженифър Лопес.

Още: Огромен интерес към ексклузивната гала премиера на "Гунди – Легенда за любовта" в София

Пътят на филма "Ваклуш"

Снимка: Ваклуш/Facebook

"Ваклуш" вече е селектиран за участие в 24 фестивала за документално кино в целия свят. Досега има 10 награди, четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest&Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий. В България предстоят прожекции в Гоце Делчев – на 20 юни, в Троян – на 24 юни, и в Синеморец – на 2 юли.

Още: Онлайн платформа поставя България на видно място сред световните филмови продукции

Досега продукцията има над 120 прожекции в България, Европа, САЩ и Канада. "Домакин на последната прожекция в САЩ беше първият златен медалист по физика от школата "Теодосий Теодосиев" – Петко Динев. Малцина знаят, че той е основател на компанията Imperx, която произвежда високотехнологичните видеокамери за космическите изследвания. Неговите камери заснемат изображенията от полетите на НАСА в Космоса", разказва Николай Василев. На прожекцията в Сан Диего той и филмът са били посрещнати от проф. Теньо Попминчев, който е номиниран за младежка Нобелова награда за разработката си на атосекунден рентгенов лазер, който позволява наблюдение на свръх бързи и свръх миниатюрни взаимодействия на квантовия предел на време и пространство. Петко Динев и проф. Попминчев са едни от основните герои на следващия филм на Николай Василев – "Социално силните", който ще е готов до края на годината. Припомняме, че премиерата на "Ваклуш" бе на "София Филм Фест" през 2023 г.

"За мен филмът "Ваклуш" е като мисия, защото е сниман повече от 20 години. Беше реализиран с помощта на много приятели и колеги, а невероятният Теодосий Спасов направи своята музика за него. След всички прожекции и срещи с хиляди хора, това за мен вече не е само филм, а духовно послание, духовна вълна, излъчена от България, която обикаля света", казва Николай Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Почина известен актьор от "Бодигард" и "Нощ в музея"

НАТФИЗ: Ще се проведе първото издание на фестивала "Имаго" (СНИМКИ)

Лятото е време за филми: Вижте кои са премиерите тази седмица в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Отиде си актьорът Доналд Съдърланд

Избраха нов председател на Филмаутор: Ето кой заменя Виктор Божинов

Виго Мортенсен ще получи почетна награда на фестивала в Карлови Вари

"Слушай музиката!": 4-ти Международен документален „Родопи Филм Фест“ (RIFE) в Смолян през юли

Начало на снимките на предисторията на "Игра на тронове"

Ето кога е премиерата на филма за Формула 1 с Брад Пит

В училищата в Перник ще има часове по филмова грамотност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com