Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български филм е на полуфинала на студентските "Оскар"-и

31 юли 2024, 12:00 часа • 1244 прочитания

Американската киноакадемия обяви списъка със студентските филми, които са допуснати до полуфинал в конкуренция за най-престижните награди – "Оскар"-ите. В списъка от 62 творби от 18 държави в целия свят е и българският филм "Лимбо" на режисьорката Джулия Пъстракова, съобщават от Арт Фест.

През 2024 година в полуфинала за студентските Оскари се състезават общо 62 филма – игрални, документални, анимационни и експериментални/алтернативни творби. Учебните заведения, в които се изучава кино в САЩ и Великобритания, имат най-много кандидати в четирите категории – съответно 25 и 11, сред останалите държави-конкуренти са Швейцария, Индия, Сърбия, Аржентина, Тайван, Китай, Мексико, Германия, Чехия, Италия, Франци, Белгия, Полша, Ирландия, Япония и България. Само 16 са полуфиналистите за документален филм. Един от тях е българският "Лимбо".

Още: Цветана Манева е лице на фестивала "Златна роза" 2024, Захари Карабашлиев - председател на журито

Още за "Лимбо"

Снимка: Арт Фест

Представян в програмите на Международния студентски филмов фестивал "Ранно пиле", където получава приза за най-добър документален филм, с награда за най-добър късометражен документален филм и специалната награда на журито на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ’23, с четири номинации на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов" ’23 (за най-добър документален филм, на гилдия "Режисьори" - за най-добър режисьор на документален филм, на гилдия "Оператори" - за най-добър оператор на документален филм, на гилдия "Монтаж" - за най-добър монтаж на документален филм), попадането на "Лимбо" в престижната Оскарова селекция е изключително постижение за българското кино и неговите млади творци.

Сценарист и режисьор на "Лимбо" е Джулия Пъстракова, която е четвърти курс в специалност "Филмова и телевизионна режисура" в НАТФИЗ, сценарист е Александър Хаджиев, оператори на филма са Николай Яръмлъков и Сара Морфова, която учи операторско майсторство в академията. "Лимбо" е продукция на НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Снимка: Арт Фест

Ето какво споделя Пъстракова за филма, цитирана в новината за това постижение на сайта на НАТФИЗ: ""Лимбо" разказва различна история за заболяването деменция. Това не е научно-популярен филм, който ще се занимава с изследването на болестта, не е и медицински речник, който ще разкрие значението ѝ. Филмът не е за пациентите – той е за човека, за неговото минало, живот и съдба... "Лимбо" беше голямо предизвикателство. Отначало имах съмнения дали да се захвана с проекта. Емоционалната ми обвързаност към темата беше факт и съществуваше риск за липса на обективна преценка. След известни размишления, стигнах до извода, че всъщност личното отношение би помогнало. Осъзнах, че темата се нуждае от публичност. Тогава везната се наклони и реших да се впусна в това приключение.

Исках да създам филм, в който не преобладава плашещата информативност за диагнозата. Интересувах се главно от човешките истории. Преди да започна работа по филма, първоначалните ми изводи за изпращане на човек в дом бяха в противовес с моралния ми възглед. По време на процеса осъзнах, че греша. Домът не е страшно място, а една последна спирка за едни достойни старини."

Още: Звезда от "Игри на волята" ще участва в нов български филм (СНИМКИ)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес