Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

14 април 2022, 14:15 часа

Мухълът може да се появи във всеки дом. Много често си личи по стените. Това не само е изключително грозно, но и е доста нездравословно. Симптомите на отравяне с мухъл могат да бъдат много сериозни и опасни за здравето ни. За щастие има начини за ефективна борба с тази напаст с различни средства. Струва си да се отбележи обаче, че пребоядисването върху петното от мухъл не е добър метод да се отървем трайно от него.

Влагата е основната причина за появата на мухъл в апартаменти и къщи. Пътищата му до стаите са различни. 

Причините за плесен и мухъл

Мухълът в апартамента или къщата може да се появи не само по стените, но и на други места. Най-често неговите причини са прекомерна влага и умерена температура. Струва си да се отбележи, че ако по стените има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно изолирана и където повърхността на стените и околността се срещат, влагата кондензира. След това в ъглите на външните стени се появява мухълът. Причината за образуването му близо до пода може да е влага от земята. 

Наличието на органични микрочастици, като прах или мазнини, които могат да залепнат по влажните стени, също се счита за благоприятни условия за развитието на мухъл. Причините за образуването на плесен по стената могат да бъдат: влага поради неизолирани водопроводни тръби, минаващи в стената, неправилно оттичане на дъждовна вода, лошо направени окопи и неправилен наклон на покривите. 

Не винаги обаче е възможно да се търси източникът на мухъл отвън или в стените. Чести причини за образуването му също са неадекватната вентилация в помещението и дългото му затопляне. Мухъл по стените се появява и в наводнени и повредени от наводнения помещения. Неговото развитие понякога може да бъде обяснено и в прекомерната или неправилна употреба на овлажнители за въздух, така че преди да ги използвате за първи път, проучете внимателно инструкциите за употреба, запомнете и следвайте инструкциите на производителя.

Къде най-често се появява мухъл?

Мухълът може да се появи на почти всяка повърхност в дома. Много често може да се види върху стени (например на тавана на баня), дърво (например мухъл на прозорци с дървени капаци) и по довършителни материали. Може да се появи и върху покривни материали, вкл. изработени от керамика и цимент.

Как да се отървете трайно от досадния мухъл в банята

Вдишване на мухъл - симптоми на отравяне и заболяване

Мухълът, виреещ по стените на вашия дом, може да има много пагубен ефект върху здравето на обитателите. Те се оплакват от:

- мускулни болки,

- обостряне на астма

- алергии,

- кашлица,

- възпалено гърло

- хрема,

- хрипове

- инфекции на дихателната система,

- обрив, кожно дразнене

- влошаване на настроението (продължителното излагане на оргазма на мухъл може да причини депресия),

- умора,

- безсъние,

- проблеми с концентрацията,

- изтръпване на краката

- проблеми с поддържането на вертикална стойка на тялото,

- метаболитни нарушения.

Спорите на мухъл могат да допринесат за развитието на много сериозни заболявания, като чернодробна некроза, бъбречна дисфункция и рак. Те също могат да причинят безплодие. При бременни има риск от смущения в развитието на плода.

Може да се появи и отравяне с мухъл, което се проявява с аномалии във функционирането на храносмилателната система, апатия, нарушено съсирване на кръвта и имунитета и припадък. Човек, живеещ в мухлясал апартамент или дом, също може да развие алергичен алвеолит с грипоподобни симптоми.

Как да премахнете мухъл от стената?

Стената с мухъл трябва да бъде леко потупана с чук. Тъп шум е знак, че мазилката се е отделила от стената и трябва да бъде прикована. Предлагат се средства за мухъл, които трябва да се използват за боядисване на стената след отстраняване на мазилката - те премахват спорите на мухъла. Въпреки това, когато мазилката не се отдели, можете да почистите повърхността много старателно с груба четка, като изплакнете и изсушите добре. След това трябва да приложите препарата върху повърхността.

Домашни средства за лечение на мухъл

Мухълът не винаги трябва да се отстранява със специализирани препарати. Използвайте сода за малки петна от мухъл. Всичко, което трябва да направите, е да разтриете мястото, където се развива мухълът, и след 2 часа да го отстраните с четка. 

Какво друго помага за премахване на плесента? Смес от 1 чаена лъжичка масло от чаено дърво и 1 чаша вода или 1 чаша боракс и 1 литър гореща вода ще работи добре. Ефективен метод е и премахването на мухъл от стените с оцет.

Как да се справим с конденза и мухъла у дома?

Пречистватели на въздух - полезни в борбата с мухъл

Най-добре е изобщо да не оставяте мухъла да се развива. Пречиствателите на въздуха са много полезни в това отношение, тъй като ви позволяват да премахнете спорите на мухъла от околната среда. Благодарение на вентилатора, устройството принуждава циркулацията на въздуха, който влиза в пречиствателя, а използваните в него филтри, премахват замърсяванията. 

В апартаменти и къщи с високо ниво на влажност на въздуха може да се използва допълнително обезвлажнител. Неговата работа е да кондензира водните пари от въздуха и по този начин да намали водното му съдържание (кондензационни сушилни). На пазара има и адсорбционни изсушители – те отстраняват влагата от въздуха, която се натрупва върху адсорбента, и хладилни изсушители, които допълнително понижават температурата в помещението.

Мухъл и гъбички - какви са разликите?

Преди да приложите подходящите плесени, добре е да се уверите, че стените действително са атакувани от мухъл, а не от гъбички. Мухълът образува гроздове с неправилна форма с различни цветове по стени и тавани. Тя може да бъде черна (най-често срещаната), кафява, зелена или лимонена. Той причинява отлепване на тапети, мазилка и бои, но не запушва стените. Гъбите образуват ватирани израстъци, както и паяжини и дълги въжета от мицел. Понякога могат да се видят и зрели плодни тела. По стените най-често растат гъби.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес