Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във фугите остава мръсотия, но ето как да се отървете от нея без ХИМИЯ

02 ноември 2021, 12:08 часа

Хигиената в бяната винаги трябва да е на ниво, а почистването да се осъществява редовно. За да сте сигурни, че сте елиминирали всички бактерии и микроорганизми, е добре да почиствате внимателно всяко кътче от помещението – включително и фугите.

Реклама

Това е фигураща смес, която служи за запълване на пространството между плочките и придава по-завършен вид. Във фугите обаче се трупа много влага, мухъл, замърсявания и самото им почистване и дезинфекциране е по-трудоемко. Днес ще ви представим няколко техники и хитринки, с които да се справите по-лесно:

Оцет

Заради оцетната киселина, чрез оцета можем да се отървем от всички бактерии и микроорганизми. Той служи за успешно почистване и дезинфекция на фугите, както и за отстраняване на лепкави петна и мазнини. 
За да почистите банята с оцет, разтворете в съотношение 1:1 оцет и топла вода. Прелейте в бутилка с пулверизатор и напръскайте фугите. Изчакайте около 15 мин, докато домашният препарат подейства, след което изтъркайте добре с четка или кърпа и изплакнете обилно.

Лимонов сок

Лимоновият сок е с висока киселинност и умело дезинфекцира всяка територия. Убива бактериите, разтваря наслагванията и мръсотията, а фугите накрая ще възвърнат белия си цвят. Единственото, което трябва да направите за почистването с лимонов сок, е да изцедите няколко лимона, в зависимост от площта, и да нанесете по замърсените фуги. Изчакайте около 10 мин за по-добри резултати и почистете с влажна кърпа или четка.

Сода за хляб и препарат за съдове

Содата за хляб също има дезинфекциращи и избелващи свойства. Тя се справя с премахването на замърсяванията от потъмнелите фуги, като възвръща и цвета им. А чрез препарата за съдове ще сте сигурни, че сте почистили до блясък банята си и резултатите ще са видими. Как да направим домашен препарат от тези съставки?
Смесете малко количество сода с няколко капки от препарата за съдове. Започнете да доливате вода, докато не се получи хомогенна смес, подобна на паста. Започнете с помощта на четка или кърпа да втривате получената смес във фугите. Изчакайте около 20 мин, за да е оптимално действието и измийте обилно с вода.

Белина

Белината е позната с избелващите си качества, тя служи за дезинфекциране и премахване на замърсявания и мръсотия. Чрез нея ще възвърнете първоначалния цвят на фугите и блясъка на плочките. Смесете вода и белина в отношение 1:1. Започнете да втривате във фугите и плочките чрез влажна кърпа, като е препоръчително да поставите ръкавици на ръцете си. Изчакайте известно време, докато подейства, и започнете да изплаквате обилно с вода.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес