Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните домакини знаят как да премахнат неприятната миризма от матрака

31 август 2023, 16:00 часа
Реклама

Премахването на лошите миризми от матрака е от съществено значение за поддържането на свежа и комфортна среда за сън. Независимо дали миризмата е причинена от разливане, пот или други източници, ето някои ефективни стъпки, които ще ви помогнат да премахнете нежеланите миризми от матрака.

Идентифициране на източника

Преди да започнете, опитайте се да идентифицирате източника на неприятната миризма. Дали тя е от разливи, телесна миризма или нещо друго? Това ще ви помогне да насочите по-ефективно подхода си към почистването.

Премахнете завивките

Започнете, като премахнете всички завивки, включително чаршафите, калъфките за възглавници и протекторите за матраци. Те могат да задържат частици, причиняващи миризми, и да възпрепятстват правилното проветряване.

Почистете старателно

Използвайте прахосмукачка с приставка за тапицерия, за да почистите добре цялата повърхност на матрака. Това ще помогне за отстраняване на праха, замърсяванията и частиците, причиняващи миризми на повърхността.

Почистване на петна

За локални петна или миризми направете разтвор от равни части вода и бял оцет. Нанесете този разтвор върху засегнатите места с помощта на чиста кърпа. Естествените киселинни свойства на оцета помагат за разграждането на молекулите, причиняващи миризми.

Как да изберем матрак онлайн?

Магия със сода за хляб

Содата за хляб е мощен естествен дезодорант. Поръсете равномерно обилно количество сода за хляб по цялата повърхност на матрака. Внимателно я втрийте с мека четка или с ръце. Оставете я да престои няколко часа или най-добре през нощта.

Слънце и свеж въздух

Ако е възможно, преместете матрака на открито в слънчев ден. Слънчевата светлина и свежият въздух могат да помогнат за естественото унищожаване на бактериите и освежаване на матрака. Избягвайте обаче продължителното излагане на пряка слънчева светлина, тъй като тя може да доведе до промяна на цвета.

Повторно прахосмучене

След като оставите содата за хляб и слънчевата светлина да свършат своята работа, вакуумирайте матрака отново, за да отстраните остатъците от содата за хляб. Това ще помогне и за премахването на останалите частици от миризмата.

Използвайте абсорбатори на миризми

Търговски продукти за абсорбиране на миризми, като например пакетчета с активен въглен, могат да се поставят върху матрака, за да се абсорбират допълнително всички останали миризми.

Етерични масла

Леко напръскване на матрака със смес от вода и няколко капки етерични масла (като лавандула, чаено дърво или евкалипт) може да придаде приятен аромат и същевременно да има антибактериални свойства.

Ето как да разберем, че матракът е за смяна

Редовна поддръжка

За да предотвратите завръщането на неприятните миризми, практикувайте добра хигиена на матрака. Използвайте протектор за матрак, за да го предпазите от разливи и пот, и редовно перете спалното си бельо.

Въртене и обръщане

Периодично завъртайте и обръщайте матрака, за да осигурите равномерно износване и правилно проветряване, което може да помогне за предотвратяване на появата на миризми.

Помислете за професионално почистване

Ако миризмата продължава въпреки усилията ви, може да помислите за наемане на професионална услуга за почистване на матраци. Те разполагат със специализирано оборудване и почистващи разтвори, за да се справят с упоритите миризми.

Като следвате тези стъпки, можете ефективно да премахнете лошите миризми от матрака си и да създадете по-приятна и привлекателна среда за сън. Не забравяйте, че последователността в почистването и поддръжката ще допринесе много за запазване на свежестта и липсата на миризми на вашия матрак.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес