Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем ръжда с обикновени продукти от кухнята?

03 май 2022, 15:45 часа

Всеки може да премахне ръждата у дома. Единствената трудност е да се определи правилното лекарство и тежестта на проблема. Ето защо събрахме възможно най-много начини и средства на едно място, за да премахнете този проблем с различни материали и неща в домашни условия.

Какво е ръжда и какви са опасностите от нея?

След взаимодействие с водата и въздуха, железните предмети започват да се окисляват и резултатът е появата на ръждиво покритие, показващо началото на увреждане на материала и продукта/структурата. Независимо дали ще са тенджерите и тиганите или кухненско оборудване - те винаги ръждясват. За да забавите или дори напълно да спрете процеса на разлагане, образувалата се плака е редно да бъде премахната. Как да действаме в различни ситуации - разберете сега.

Хитрости за премахване на ръждата от старите инструменти

Механичен начин на почистване

Същността на този метод е да почистите плаката с помощта на импровизирано или специално оборудване. На практика се използват следните опции:

  • Телена четка - Ръчно почистване на ръждясали участъци. Телената четка може да бъде използвана за почистването на бетонни плочи, циментови подове или стени. Ако петната от ръжда са стари – добра добавка би била оксалова киселина или друга киселинна основа.
  • Метална гъба – Работи като шкурка. Всичко зависи от нивото на корозия.
  • Алуминиево фолио – Този материал е почти винаги наличен и лесно се използва за предотвратяване на петна от корозия по повърхности. Откъсваме хубаво малко парче фолио, за да направим дебела, лесна за използване топка, която ще се използва за почистване на повърхността. За да направите почистването е по-ефективно, можете да нанесете върху петната сода бикарбонат, лимон, оцет и др.

Как да изперем ръжда

Народни средства

Скептиците са склонни да твърдят, че ситуацията с ръжда едва ли ще бъде разрешена чрез импровизация, която често се предлага във всеки апартамент. Оказва се, че това е възможно. Много хора, независимо са тествали тези методи на практика, активно са ги използвали и са ги споделяли с приятели.

Сода за хляб

Продуктите, които се намират във всички кухни, могат лесно да бъдат включени в почистването на ръжда, като например хлебната сода. Освен за готвене, може да се изпиолзва и за премахване на упорити петна като кафе, зелена трева, кръв и метална ръжда. За да приготвите състава за това почистващо средство, ще ви трябват: сода бикарбонат и вода. Изберете желаното количество въз основа на обработваната площ и степента на увреждане на материала. Смесете малко вода със содата върху боядисаната повърхност и оставете да престои 25-30 минути. Това е най-доброто време за отстраняване на ръжда, след като ръждата изчезне, избършете третираната зона с влажна кърпа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес